Yποβολή φορολογικών δηλώσεων από τις αρχές Μαρτίου προανήγγειλε ο Πιτσιλής

Yποβολή φορολογικών δηλώσεων από τις αρχές Μαρτίου προανήγγειλε ο Πιτσιλής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των φυσικών προσώπων με βάση τα έσοδα και τα έξοδά τους και πιλοτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων το 2022 προτείνει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στο Law Forum on Taxation. Ως προς το θέμα της υποβολής, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Οπως είπε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, θα πρέπει όλοι οι φορείς που αποστέλλουν στοιχεία να το έχουν πράξει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ώστε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.  

Τα μέτρα που προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο και η επιστημονική ομάδα είναι:  

• Κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ένα αυστηρό χρονικό πλαίσιο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη τήρησής του. Παράλληλα, προτείνει την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας σε ένα πλαίσιο απλών και κατανοητών διατάξεων για όλα τα καθ’ ύλη φορολογικά αντικείμενα, ώστε να μην απαιτείται η περαιτέρω ερμηνεία τους μέσω εγκυκλίων και οδηγιών.

• Το 2021 να χαρακτηριστεί έτος προαιρετικό για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων και το 2022 η λειτουργία της εφαρμογής να είναι πιλοτική, δίνοντας ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ψηφιακή διαβίβαση. Υποχρεωτική εφαρμογή από το έτος 2023, εφόσον γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και οι απαραίτητες ρυθμίσεις και είναι σε πλήρη λειτουργία η σχετική πλατφόρμα.  

Το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητεί αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των φυσικών προσώπων με βάση τα έσοδα και τα έξοδά τους.

Αναφερόμενος στο myDATA, ο κ. Κόλλιας είπε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος επιδιώκει διαρκώς τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση τόσο των κάθε είδους διαδικασιών στη φορολογία όσο και του ίδιου του φορολογικού συστήματος. «Δεδομένου όμως του αυξημένου φόρτου εργασίας που έχει το σύνολο της λογιστικής κοινότητας, για λόγους τους οποίους όλοι γνωρίζουμε, απαιτείται η μέγιστη δυνατή περίοδος προσαρμογής, ώστε η μετάβαση στο νέο αυτό σύστημα να είναι η ομαλότερη δυνατή».  

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ παρουσίασε και τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής του Επιμελητηρίου για δομικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον πυρήνα λειτουργίας του φορολογικού συστήματος. Ειδικότερα προτείνεται:

• Διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση είσπραξης άμεσων φόρων, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προέλθει από την αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος ή περιουσίας.

• Καθιέρωση ενιαίου συστήματος φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα – έξοδα) για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή