ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθημερινή 1st Athens ESG Summit: Υψηλότερη θερμοκρασία, λιγότερες βροχές

kathimerini-1st-athens-esg-summit-ypsiloteri-thermokrasia-ligoteres-vroches-561548161

H Ελλάδα αποκτά συστηματικά υψηλότερη θερμοκρασία, κάτι που επηρεάζει πολλούς παραγωγικούς τομείς –από τον τουρισμό έως τις αγροτικές καλλιέργειες– προειδοποίησε ο κ. Κωνσταντίνος Καρτάλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης της διαΝΕΟσις για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε στο 1ο Καθημερινή Summits – ESG.

Συνομιλώντας με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις, ο κ. Καρτάλης επισήμανε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε μείωση της βροχόπτωσης, επιδρώντας αρνητικά στην αγροτική παραγωγή, καθώς και σε αύξηση της έντασης, της διάρκειας και της συχνότητας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στις πεδινές περιοχές με αγροτική παραγωγή κάποιες καλλιέργειες δεν θα μπορούν να συντηρηθούν άλλο και επομένως ένα τμήμα του πληθυσμού δεν θα έχει το εισόδημα που έχει σήμερα.

Με ορίζοντα 30ετίας

Στις πεδινές περιοχές με αγροτική παραγωγή κάποιες καλλιέργειες δεν θα μπορούν να συντηρηθούν.

«Χρειάζεται ένα σχέδιο προσαρμογής για κάθε περιοχή σε ορίζοντα 30ετίας. Να φτιάξουμε έργα που κρατούν το νερό στην επιφάνεια, εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και αναδιαρθρώνουν την αγροτική καλλιέργεια», συνέχισε ο κ. Καρτάλης, σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί βάθος και επιμονή στον χρόνο». Παρότι, δε, αναγνώρισε ότι οι κλιματικές συνθήκες θα έχουν και κάποιες θετικές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα ότι θα έχουμε λιγότερους παγετούς στη Βόρεια Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι οι περισσότερες (επιπτώσεις) θα είναι αρνητικές.

Ειδική μνεία έκανε και στις πόλεις, οι οποίες επιβαρύνονται συλλήβδην από την αύξηση του αριθμού των καυσώνων και τον μεγαλύτερο αριθμό ημερών με υψηλές θερμοκρασίες. «Αυτό σημαίνει περισσότερη ανάγκη για ψύξη, περισσότερη ανάγκη για ενέργεια κ.ο.κ.», σχολίασε ο καθηγητής. Το κύριο πρόβλημα, επομένως, είναι οι αυξημένες θερμικές συνθήκες, όπως εξήγησε, καθιστώντας αναγκαία την παρέμβαση στις αστικές δομές.

«Πάρκα τσέπης» σε σχολεία

Σε αυτό το πλαίσιο παρέπεμψε στο παράδειγμα του Παρισιού και της Βαρκελώνης, όπου οι αυλές ορισμένων σχολείων έχουν μετατραπεί σε πάρκα τσέπης. «Η τσιμεντένια αυλή γίνεται ένας χώρος δροσιάς, μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά 1 έως 1,5 βαθμό Κελσίου. Και αυτό σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων περιμετρικά από τα σχολεία». Ο Δήμος Αθηναίων έχει 230 τέτοιες αυλές, υπενθύμισε. Τέλος, οι νέες κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν και τον τουρισμό. «Η θερμοκρασία κάνει τη ζωή πιο δύσκολη και δεν είναι βέβαιο ότι επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Θα έχουμε περισσότερη ανάγκη για ψύξη, περισσότερη ανάγκη για ενέργεια».

Πολλά από τα νησιά, συνέχισε, δεν είναι συνδεδεμένα με ένα σταθερό σύστημα παροχής ενέργειας. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν καλύτερες θερμικές συνθήκες», κατέληξε.