Καθημερινή 1st Athens ESG Summit: Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας είναι παροδικό φαινόμενο

Καθημερινή 1st Athens ESG Summit: Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας είναι παροδικό φαινόμενο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας των Παρισίων υπογράμμισε ο Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τρέχουσα κατάσταση με τις τιμές ενέργειες είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.

Στο πλαίσιο συνέντευξης στο 1ο Kathimerini Summits – ESG με τον ανταποκριτή της «Κ» στις Βρυξέλλες, Γιάννη Παλαιολόγο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να πράξουμε περισσότερα για να πετύχουμε τον στόχο της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Τόνισε, δε, ότι οι πλούσιες χώρες, πέραν των όσων πρέπει να κάνουν για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα πρέπει να βοηθήσουν και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, χρηματοδοτώντας τη μετάβασή του.

Η συνεργασία ΗΠΑ και Κίνας στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

«Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», σημείωσε με νόημα, εξηγώντας ότι η χρηματοδότηση της μετάβασης είναι αποφασιστικός παράγοντας για την άμβλυνση των επιπτώσεων. «Πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Ολες οι χώρες έχουν να λάβουν δύσκολα μέτρα», υπογράμμισε.

O τέως ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου και επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, Τοντ Στερν, σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ στα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Στερν εκτίμησε πως η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε μεγάλες δεσμεύσεις για το κλίμα στη διάσκεψη κορυφής COP26, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι συναντήσεις τόσο πολλών χωρών δεν αποφέρουν πραγματικά αποτελέσματα. Χρειάζεται μία μικρότερη ομάδα χωρών, που θα συναντιέται σε επίπεδο υπουργών για να γίνει πραγματική δουλειά, επισήμανε.

Οι επιχειρήσεις έχουν ισχυρά κίνητρα να ηγηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, σε μήνυμά του. Ηδη, το Bloomberg έχει δεσμευθεί να φτάσει σε μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων έως το 2025, με τον ιδρυτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου να εξηγεί ότι κάθε βήμα που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή, βοηθά την επιχείρηση. «Εξοικονομούμε χρήματα μειώνοντας τη χρήση ενέργειας και εξασφαλίζοντας περισσότερη ενέργεια από καθαρές πηγές, ενώ η δέσμευσή μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μάς βοηθά να προσλαμβάνουμε ταλαντούχους ανθρώπους που θέλουν να είναι μέρος της λύσης», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή