Προχωρεί το σχέδιο της Motor Oil για τη νέα πύλη εισαγωγής LNG

Προχωρεί το σχέδιο της Motor Oil για τη νέα πύλη εισαγωγής LNG

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει η έρευνα αγοράς (market test) για το έργο του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της «Διώρυγα Gas A.E.» του ομίλου Motor Oil.

Επειτα από έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη διαχείριση και κατανομή δυναμικότητας στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου της εταιρείας «Διώρυγα Gas A.E.», όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως παραγωγοί, έμποροι και μεγάλοι καταναλωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλούνται να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για δέσμευση δυναμικοτήτων και υπηρεσιών στον νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η εταιρεία αναμένει τα αποτελέσματα του market test για να προχωρήσει στη λήψη της επενδυτικής απόφασης, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το τέλος του 2023.

Το έργο θα αυξήσει τη δυναμικότητα του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου κατά 80%.

Η «Διώρυγα Gas A.E.», μέλος του ενεργειακού ομίλου Motor Oil, είναι μια υποδομή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που αποτελείται από πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) και βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil, στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας, περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, που αποτελεί μια νέα πύλη εισαγωγής, η οποία θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Το έργο, όπως αναφέρει η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της, θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαθεσιμότητας ευέλικτων πηγών ενέργειας, την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου και την αύξηση της δυναμικότητας του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου κατά 80%, με άμεση συνέπεια την ενίσχυση ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας.

Η σημασία της αύξησης αποθηκευτικής δυναμικότητας ΥΦΑ (υγροποιημένο φυσικό αέριο), επισημαίνει, διαφαίνεται σε περιόδους όπως η σημερινή που επικρατούν υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας πρέπει να εξασφαλισθεί με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

Το έργο θα αποτελέσει μια δεύτερη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στο νότιο άκρο της Ελλάδας, με τη μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προωθώντας το φυσικό αέριο σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε σπίτι μέσω βυτιοφόρων που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Στόχος είναι να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου (λόγω νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής) και των αναπτυσσόμενων αγορών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή