Ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο της Capital Product Partners

Ισχυρή ζήτηση για το ομόλογο της Capital Product Partners

Στόχος, η άντληση 150 εκατ. ευρώ με τίτλο πενταετούς διάρκειας

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώνεται η τελική ζήτηση στις δημόσιες εγγραφές της ομολογιακής έκδοσης της Capital Product Partners L.P. (CPLP), της εισηγμένης στο Nasdaq ναυτιλιακής συμφερόντων του ομίλου Βαγγέλη Μαρινάκη. Η πενταετής έκδοση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, που τιμολογήθηκε σε εύρος ζώνης 2,6% έως 3%, και η οποία γίνεται στην ελληνική κεφαλαιαγορά απευθυνόμενη και σε ιδιώτες επενδυτές, έχει ήδη υπερκαλυφθεί και εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει τελικά δύο και τρεις φορές τα ζητούμενα κεφάλαια. Η δημόσια προσφορά και εγγραφή των ενδιαφερόμενων επενδυτών ξεκίνησε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου. To εύρος απόδοσης του επιτοκίου για τον προσδιορισμό του κουπονιού καθορίστηκε στο 2,6% με 3%.

Η εκδότρια Capital Product Partners υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων σε έξι πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) τελευταίας γενιάς. «Η επένδυση αυτή θα μας επιτρέψει να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην πράσινη ανάπτυξη, αφού το φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο Γεράσιμος (Jerry) Καλογηράτος, διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners L.P. «Παράλληλα θα ενισχύσει τον στόχο μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του στόλου μας, δεδομένου ότι τα πλοία αυτά χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο στο σύστημα πρόωσής τους, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 23%», προσθέτει.

To εύρος απόδοσης του επιτοκίου για τον προσδιορισμό του κουπονιού καθορίστηκε στο 2,6% με 3%.

«Ολοκληρώσαμε την εξαγορά των πρώτων τριών πλοίων τον Σεπτέμβριο του 2021 με μια επένδυση περί τα 600 εκατομμύρια δολάρια και τώρα προχωρούμε με την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους έως 150 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε εν μέρει την εξαγορά τριών επιπλέον πλοίων LNG». Αξίζει να σημειωθεί πως και τα έξι πλοία είναι από τα πλέον τεχνολογικά εξελιγμένα που διαθέτει η παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, ενώ έχουν μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα με σημαντικές ενεργειακές εταιρείες, όπως οι BP, Cheniere και Engie. Θεωρείται άλλωστε χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού μοντέλου της Capital Product Partners η απασχόληση των πλοίων της με μακροχρόνιες ναυλώσεις που εξασφαλίζουν σταθερές ταμιακές ροές και δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των ναυλαγορών.

«Μετά την εξαγορά ο στόλος μας θα αριθμεί 21 πλοία κατά βάση LNG και container με συμβολαιοποιημένα έσοδα μέχρι και 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια και με διάρκεια έως και 7,9 έτη, δίνοντας στους μετόχους μας και στους πιστωτές μας σημαντική ορατότητα στις ταμειακές ροές της εταιρείας», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP.

Η Capital Product Partners L.P. ιδρύθηκε από τον ευρύτερο ναυτιλιακό όμιλο συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη και είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο του Nasdaq από το 2007. Ο Γεράσιμος Καλογηράτος σημειώνει επίσης πως η ναυτιλιακή «πληρώνει αδιαλείπτως μερίσματα στους μετόχους της, που αθροίζουν σήμερα κοντά στα 800 εκατομμύρια δολάρια». «Για την έκδοση του ομολόγου επιλέξαμε την εγχώρια χρηματαγορά, δίνοντας την ευκαιρία και στο ελληνικό επενδυτικό κοινό να συμμετάσχει στα επενδυτικά μας σχέδια, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη μας στον αναπτυξιακό δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας».

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως «η απόφαση του ομίλου Βαγγέλη Μαρινάκη να εκδώσει ομόλογο στην ελληνική κεφαλαιαγορά αφενός ενισχύει την αγορά ναυτιλιακών ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αφετέρου ενισχύει τους δεσμούς της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας με τη χώρα». Παράλληλα, βέβαια, αποτελεί και μια ελκυστική προσφορά στο ελληνικό επενδυτικό κοινό που αναζητεί αποδόσεις μειωμένου ρίσκου σε ένα διεθνές περιβάλλον χαμηλότατων ή και μηδενικών επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή