ΑΓΟΡΕΣ

Παραμένει η νευρικότηταστις ευρωπαϊκές αγορές

Οι μετοχές των ορυχείων και των εταιρειών τεχνολογίας σημείωσαν χθες κέρδη και συμπαρέσυραν ανοδικά τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές

paramenei-i-neyrikotitastis-eyropaikes-agores-561548260

Οι μετοχές των ορυχείων και των εταιρειών τεχνολογίας σημείωσαν χθες κέρδη και συμπαρέσυραν ανοδικά τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ υπερκάλυψαν την υποχώρηση της σουηδικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Ericsson, που είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι έχει υποστεί πλήγμα από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Η μετοχή της Ericsson υποχώρησε κατά 3,3% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του τριμήνου και του γαλλικού ομίλου τροφίμων Danone επίσης υποχώρησε κατά 0,8%, καθώς είχε αναφέρει νωρίτερα επιβράδυνση πωλήσεων και αύξηση λειτουργικού κόστους. Οι δύο εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο των επενδυτών, που έχουν το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα των εταιρειών για να εντοπίσουν κατά πόσον τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ελλείψεις εργατικών χεριών και το υψηλό κόστος της ενέργειας έχει πλήξει την κερδοφορία επιχειρήσεων.

Αναλυτές εκτιμούν πως πλησιάζει το τέλος της ανόδου των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς η συγκυρία είναι αρνητική. Μιλώντας στο Reuters, ο Τόμας Μάθιους, οικονομολόγος της Capital Economics, τόνισε πως «καθώς αρχίζει η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός επιταχύνεται, δεν μπορεί  να διατηρηθεί το ράλι της αγοράς».

Με περιορισμένα κέρδη ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Ο ίδιος προσθέτει, πάντως, ότι «μπορούμε να περιμένουμε να δούμε τις ευρωπαϊκές μετοχές να κινούνται ανοδικά για λίγο καιρό ακόμη». Σύμφωνα, άλλωστε, με την εταιρεία δεδομένων Refinitiv, τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα εμφανίσουν συνολικά αύξηση 46,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σε μάλλον θετικό κλίμα χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ από την αρχή του Οκτωβρίου έχει συγκεντρώσει κέρδη 2,8% μετά τις απώλειες κατά 3,4% που είχε στο σύνολο του Σεπτεμβρίου. Τα περισσότερα κέρδη των εταιρειών του εν λόγω πανευρωπαϊκού δείκτη κατέγραψαν χθες οι μετοχές ορυχείων, εταιρειών κοινής ωφελείας και τεχνολογίας.

Είχε, εξάλλου, προηγηθεί ράλι των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας στις ασιατικές αγορές ενώ εξίσου ανοδικά κινούνταν και στη Wall Street. Επίσης ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,26% ενώ σε ό,τι αφορά τις εθνικές αγορές, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε οριακά με θετικό πρόσημο με κέρδη 0,04% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,14%.