Χρηματιστήριο: Άνοδος με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας

Χρηματιστήριο: Άνοδος με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας

O Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,86% και διαμορφώθηκε στις 898,96 μονάδες

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις 900 μονάδες προσπάθησε για άλλη μια φορά να αγγίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς επιτυχία, αν και σημείωσε αρκετά ικανοποιητικά κέρδη παρά τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Το θετικό διεθνές κλίμα και οι στηρίξεις από δεικτοβαρείς τίτλους, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει και πάλι, δείχνοντας πως έχει αρχίσει να… ανεβάζει και πάλι στροφές έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα υποτονικότητας, διατήρησαν την ανοδική τάση στο Χ.Α.

Για τις επόμενες ημέρες είναι πιθανή πάντως η συνέχιση της συσσώρευσης για τον Γενικό Δείκτη, εν αναμονή των εγχώριων αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου, όπως εκτιμούν αναλυτές, ενώ σημειώνουν πως ο τραπεζικός δείκτης έχει προσεγγίσει κρίσιμα επίπεδα (περιοχή 580-600 μονάδων), από τα οποία η άμεση ανοδική διαφυγή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Από την άλλη, σε εξέλιξη βρίσκονται αντιστοίχως τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό και ενδεχομένως εκεί είναι που θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη πορεία.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,86% στις 898,96 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,77 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,98% στις 2.175,99 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκε επίσης ανοδικά, κλείνοντας στις 1.444,28 μονάδες και στο +0,95%.

Ελαφρά υπεραπόδοση σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 1,01% στις 580 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο +1,60%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,22%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,55% και την Alpha Bank στο +0,49%.

Παρά το θετικό κλίμα ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 52,77 εκατ. ευρώ.

Στα μη τραπεζικά blue chips, μόνο τέσσερις τίτλοι έκλεισαν με απώλειες, με τις μεγαλύτερες να καταγράφει η «Σαράντης» (-1,58%), ενώ ανοδικά ξεχώρισε η «Μυτιληναίος» με κέρδη 3,02% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει τη συσσώρευσή του, αποτυγχάνοντας επί του παρόντος να υπερβεί τις 900 μονάδες, εξαιτίας της απροθυμίας των αγοραστών να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, συγχρονιζόμενο δηλαδή με τις διεθνείς αγορές, παρατηρεί ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Οι εξελίξεις ωστόσο συνεχίζουν να είναι θετικές, όπως τονίζει. Η Γ.Σ. της ΔΕΗ με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωσε τη δρομολόγηση της διαδικασίας ΑΜΚ αλλά και τη μεταβίβαση με τίμημα-έκπληξη του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie.

Επίσης, έργα ύψους 2,76 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με την ελληνική οικονομία να λαμβάνει άλλα 3,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022, σε συνέχεια της προκαταβολής των 4 δισ. που έχουν ήδη εκταμιευθεί.

Την ίδια στιγμή, τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του Σεπτεμβρίου (+943 εκατ. ευρώ) επέτρεψαν τη συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 9μηνο στα 5,9 δισ. ευρώ και η ανεργία τον Αύγουστο υποχώρησε στο 13,9%.

Ταυτόχρονα, όμως, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης συρρικνώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς τα κυβερνητικά πακέτα αντισταθμίζουν μικρό μόνο μέρος των αυξήσεων.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό αφήγημα συνεχίζει να έχει ελπιδοφόρο προοπτική, σημειώνει ο κ. Τζάνας, χρειάζεται όμως τους κατάλληλους καταλύτες για να οδηγήσει στη μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ΑΜΚ της ΔΕΗ ή και νωρίτερα ίσως, με την κατάλληλη ετυμηγορία της S&P σε σχέση με το ελληνικό αξιόχρεο το βράδυ της Παρασκευής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή