Μετ’ εμποδίων επανεκκίνηση της ιαπωνικής οικονομίας

Μετ’ εμποδίων επανεκκίνηση της ιαπωνικής οικονομίας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Iαπωνία έχει μεγάλες φιλοδοξίες για να επανεκκινήσει την οικονομία της μετά την πανδημία, αλλά αυτές διακυβεύονται από το ότι η δυνατότητά της για τεστ κορωνοϊού είναι περιορισμένη και δεν προβλέπεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού από τους πολίτες. Και τώρα βρισκόμαστε προς τα τέλη του χρόνου, μια περίοδο κατά την οποία τα εστιατόρια στη χώρα αποκομίζουν το ήμισυ των ετήσιων εσόδων τους και τα γραφεία ταξιδίων είναι υπεραπασχολημένα.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, προβληματισμένες για το ενδεχόμενο νέου κύματος τον χειμώνα, δεν προσλαμβάνουν πάλι όσους προηγουμένως απέλυσαν ούτε παραγγέλνουν πιο πολλές προμήθειες, έως ότου μάθουν περισσότερα για το πώς θα μοιάζει το σχήμα επαναλειτουργίας της οικονομίας, αλλά και για πόσο καιρό θα παραμείνουν ανοιχτές.

Οι τοπικές αρχές ως επί το πλείστον έχουν αφεθεί στην τύχη τους, οπότε προσπαθούν μόνες να δημιουργήσουν ένα ψηφιδωτό κανόνων και προϋποθέσεων συμμόρφωσης. Ενα σοβαρό διακύβευμα είναι το πόσο σύντομα θα είναι σε θέση η Ιαπωνία να ανακτήσει μέρος των εσόδων της από τον τουρισμό, τα οποία το 2019 είχαν ανέλθει στα 44 δισ. δολάρια. Εάν το άνοιγμα αποτύχει, τότε θα αποβεί δαπανηρό για τον νεοαναδειχθέντα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο οποίος σε δύο εβδομάδες θα βρεθεί αντιμέτωπος με εκλογές. Ο προκάτοχός του εκδιώχθηκε διότι η δημοτικότητά του καταβυθίστηκε. Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως η κυβέρνησή του δεν διαχειρίστηκε ορθώς την πανδημία.

Προβλήματα σε τουρισμό και εστίαση από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Οσο δε για τα εστιατόρια και τα μπαρ, αυτά στην εκπνοή κάθε χρονιάς έχουν μεγάλη κίνηση. Πολλές εταιρείες οργανώνουν πάρτι, «για να ξεχαστεί η χρονιά» που πέρασε, και να καθίσουν οι εργαζόμενοι μαζί με συνεργάτες και προϊσταμένους γύρω από ένα τραπέζι και να κάνουν έναν απολογισμό. Και αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό γεγονός. «Πάντοτε οργανώναμε ειδικές εκδηλώσεις για τη λήξη του χρόνου, αλλά σκέπτομαι να ακυρώσω τις φετινές, διότι οι ειδικοί προειδοποιούν πως επίκειται έκτο κύμα κορωνοϊού», υπογραμμίζει η Μαγιούμι Σάιτζο, ιδιοκτήτρια του Beer Bar Bitter στην Καγκουραζάκα του Τόκιο, γειτονιά με πολλά μπαρ και εστιατόρια.

Δεν κρύβει, μάλιστα, τον εκνευρισμό της, διότι παρήγγειλε μπίρες από την Τσεχία, αξίας 4.000 δολαρίων, το 2020 και λόγω πανδημίας τις πέταξε. Επίσης, μέχρι να αρθούν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα δεν μπορούσε να κοιμηθεί. «Είναι σαφές πως οτιδήποτε και αν σχεδιάσω, θα μου κοστίσει χρήματα. Κι εγώ θέλω να αποφύγω το ρίσκο παντοιοτρόπως», τονίζει.

Εν τω μεταξύ, αν και το δικό της μπαρ κατόρθωσε να επιβιώσει των αρχικών απαγορεύσεων της ιαπωνικής κυβέρνησης στο ωράριο λειτουργίας, οι επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ομόλογους επιχειρηματίες δεν στάθηκαν επαρκείς.

Σε όλη τη χώρα το δωδεκάμηνο Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021 χρεοκόπησαν 780 εστιατόρια και μπαρ, δηλαδή αριθμός ρεκόρ. Εκτοτε βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση ακόμη 298, σύμφωνα με τα στοιχεία της μη εισηγμένης τράπεζας Teikoku Databank. «Μέχρι ποια ώρα το βράδυ θα επιτραπεί να παραμένουν ανοιχτά τα εστιατόρια», διερωτάται ο Σιγκενόρι Ισίι, στέλεχος της Ενωσης Εταιρειών Υπηρεσιών Διατροφής με 75.000 μέλη. «Διότι από αυτό το πλαίσιο εξαρτώνται τα πάντα, από τον αριθμό προσλήψεων έως τον όγκο των παραγγελιών».

Τέλος, σημειώνεται πως η Ιαπωνία είχε επικριθεί για τον αργό ρυθμό εμβολιασμών, εξ ου και κατέστη πιο ευάλωτη στη μετάλλαξη «Δέλτα» και αναγκάστηκε να διεξαγάγει άνευ θεατών τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το θέμα με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έγκειται στο ότι εγείρονται θέματα ατομικών στοιχείων, ενώ συνήθως για τις δόσεις είναι υπεύθυνες οι τοπικές αρχές ή ο στρατός, και δεν υφίσταται ενιαία βάση δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή