Μειώθηκε κατά 50.000 άτομα η λίστα ανέργων του ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο

Μειώθηκε κατά 50.000 άτομα η λίστα ανέργων του ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο

Σημαντική μείωση, κατά περίπου 50.000 άτομα, κατέγραψε η ανεργία τον Σεπτέμβριο, με βάση τους εγγεγραμμένους στη λίστα του ΟΑΕΔ, επιβεβαιώνοντας τη θέση ότι ο τουρισμός κρατήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση, κατά περίπου 50.000 άτομα (που αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του -4,96%), κατέγραψε η ανεργία τον Σεπτέμβριο, με βάση τους εγγεγραμμένους στη λίστα του ΟΑΕΔ, επιβεβαιώνοντας τη θέση ότι ο τουρισμός κρατήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα, μηνιαία στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Οργανισμός, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον προηγούμενο μήνα έφτασαν στους 947.292, αριθμός κατά 49.441 μικρότερος (-4,96%) σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα και κατά 83.119 μικρότερος (-8,07%), σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους.   

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι μακροχρόνια άνεργοι εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς τον φετινό Σεπτέμβριο 574.262 άτομα βρίσκονταν εγγεγραμμένοι στις λίστες του Οργανισμού για περισσότερο από 12 μήνες, χωρίς να έχουν βρει κάποια δουλειά.  Αυτό σημαίνει ότι οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 60,62% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι επιδοτούμενοι άνεργοι έφτασαν τους 137.197, αριθμός που είναι μικρότερος κατά 24.073 (-14,93%) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μόλις το 14,48% του συνόλου των ανέργων του Οργανισμού λαμβάνει κάποιο επίδομα, ενώ οι υπόλοιποι 5 άνεργοι στους 6 βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, χωρίς όμως να λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ κάποια βοήθεια.

Μεγάλο παραμένει το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, που φτάνει στο 60,62% του συνόλου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, περίπου 80.000 εποχικά εργαζόμενοι εκτιμάται ότι θα μείνουν φέτος χωρίς επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, καθώς δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν ούτε τα 50 ένσημα που ορίστηκαν για φέτος ως απαιτούμενο όριο.

Κάποιοι από αυτούς εργάστηκαν για πρώτη φορά φέτος στον τουρισμό ή στον επισιτισμό και δεν πληρούν τη δεύτερη προϋπόθεση για τη λήψη επιδόματος, που είναι η συμπλήρωση 85 ενσήμων το 2020.

Και βέβαια κάποιοι, σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, ήταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και στη συνέχεια δεν εργάστηκαν, είτε γιατί οι εργοδότες τους δεν τους επαναπροσέλαβαν είτε γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν λειτούργησαν φέτος.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό αντιμετωπίζουν ακόμη ένα πρόβλημα που τους στερεί τη δυνατότητα λήψης επιδόματος ανεργίας, και αφορά τη μη εμφάνιση των ενσήμων τους από τις περυσινές αναστολές σύμβασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή