ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή αύξηση τζίρου κατέγραψε η ελληνική βιομηχανία τον Αύγουστο

Με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης «έτρεξε» η βιομηχανία και τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 31,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.

ischyri-ayxisi-tziroy-kategrapse-i-elliniki-viomichania-ton-aygoysto-561550084

Με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης «έτρεξε» η βιομηχανία και τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 31,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Η αύξηση αυτή οφείλεται αφενός στην επανεκκίνηση της οικονομίας εντός και εκτός Ελλάδας φέτος, αφετέρου στην αύξηση των τιμών της εγχώριας βιομηχανίας, αύξηση η οποία οφείλεται σε σειρά ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε πρώτες ύλες.

Εκτός, βεβαίως, από τους κλάδους της εξόρυξης λιγνίτη και των πετρελαιοειδών που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τζίρου σε ετήσια βάση, ενδιαφέρον και ενθαρρυντικό συνάμα είναι το γεγονός ότι καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και άλλοι κλάδοι της εγχώριας μεταποίησης, όπως η βιομηχανία τροφίμων, ένδυσης, δερματίνων ειδών, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, μηχανημάτων.

«Ετρεξε» με 31,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 – Μείωση καταγράφεται μόνο στις κατασκευές επίπλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι 10 κλάδοι της βιομηχανίας όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση κύκλου εργασιών είναι οι ακόλουθοι: εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη-άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 466,5%, πετρελαιοειδή 71,1%, βιομηχανία δέρματος και δερματίνων ειδών 53%, ποτοποιία 35,8%, κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 34%, κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων 31,1%, παραγωγή βασικών μετάλλων 29,9%, κατασκευή ειδών ένδυσης 27,8%, κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 25,7%, παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 22,9%. Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών καταγράφουν και δύο εμβληματικοί κλάδοι της ελληνικής βιομηχανίας και δη η βιομηχανία τροφίμων με αύξηση τζίρου 14,1% και η φαρμακοβιομηχανία με αύξηση τζίρου 14,7%.

Συνολικά, σε όλους τους κλάδους της μεταποίησης, πλην ενός, καταγράφεται αύξηση κύκλου εργασιών τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Μείωση μόνο καταγράφεται στον κλάδο της κατασκευής επίπλων, της τάξης του 2%.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, εξάλλου, ότι η αύξηση του τζίρου της βιομηχανίας αφορά τις πωλήσεις της τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ειδικότερα, ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς ενισχύθηκε τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020 κατά 38,1% και ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς αυξήθηκε κατά 28,2%.