Σήμερα τα κρίσιμα στοιχεία της Eurostat για το χρέος

Σήμερα τα κρίσιμα στοιχεία της Eurostat για το χρέος

Εάν συνυπολογιστούν οι εγγυήσεις για τον «Ηρακλή» θα αυξηθεί κατά 23 δισ. ευρώ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αγωνία αναμένεται σήμερα η δημοσίευση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος από τη Eurostat, μετά την ανακίνηση από την τελευταία θέματος συνυπολογισμού στο χρέος των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο του «Ηρακλή».

Η δημοσίευση των στοιχείων γίνεται στο πλαίσιο της τακτικής «διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας» για όλα τα κράτη, δύο φορές τον χρόνο.

Η τοποθέτηση αυτή της Eurostat διαμηνύθηκε στην κυβέρνηση περίπου πριν από έναν μήνα και προκάλεσε αναστάτωση, καθώς συνεπάγεται επιβάρυνση του χρέους κατά 11 δισ. ευρώ, ή 6% του ΑΕΠ, με βάση τις μέχρι στιγμής τιτλοποιήσεις ή 23 δισ. ευρώ, αν προχωρήσει ο «Ηρακλής». Ετσι το χρέος, αντί για 198% του ΑΕΠ που το εκτιμάει η κυβέρνηση για φέτος, θα ανεβεί στα 204% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, απαντητική επιστολή στη Eurostat και στελέχη της εκτιμούσαν χθες ότι το θέμα αποσοβήθηκε. Στην επιστολή της, η κυβέρνηση αντέκρουε τα επιχειρήματα της Eurostat περί βέβαιης κατάπτωσης των εγγυήσεων, η οποία και επιβάλλει την εγγραφή τους από τώρα στο χρέος. Σημείωνε ότι μόνο εφόσον πράγματι καταπέσουν οι εγγυήσεις πρέπει να εγγραφούν στο χρέος. Η κυβέρνηση επικαλέσθηκε, επίσης, το παράδειγμα της Ιταλίας, το σύστημα της οποίας αντέγραψε ο «Ηρακλής» και όπου δεν υφίσταται ανάλογο θέμα επιβάρυνσης του χρέους εκ των προτέρων.

Αν δεν κλείσει άμεσα, πηγές εκτιμούσαν χθες ότι αυτό θα συμβεί σε επόμενες δημοσιεύσεις της Eurostat. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμη και ένας αστερίσκος, έως ότου διευθετηθεί το θέμα οριστικά, θα ήταν αρνητικό σήμα, έπειτα από σειρά ανέφελων για την ελληνική κυβέρνηση δημοσιεύσεων των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος.

Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε το Δημόσιο εξαιρετικά επιφυλακτικό στη χορήγηση εγγυήσεων, λένε τραπεζικές πηγές.

Πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι το θέμα ανακινήθηκε με αφορμή τη δομή μιας συγκεκριμένης τιτλοποίησης, με χαμηλή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ετσι, η Εurostat αμφισβήτησε ότι οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου δίνονται με όρους αγοράς, εκτίμησε ότι το ρίσκο κατάπτωσής τους είναι μεγάλο και γι’ αυτό ζήτησε να εγγραφούν από τώρα στο χρέος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αποφάνθηκε θετικά ως προς την παροχή των εγγυήσεων με όρους αγοράς.

Επί της ουσίας, όπως υποστηρίζει πηγή του οικονομικού επιτελείου, η σημασία μιας ενδεχόμενης επιβάρυνσης του χρέους εξ αυτού του λόγου είναι μικρή, αφού δεν συνεπάγεται την πληρωμή χρεολυσίων ούτε τόκων.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε το Δημόσιο εξαιρετικά επιφυλακτικό στη χορήγηση εγγυήσεων, στο πλαίσιο του «Ηρακλή», επιβραδύνοντας την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων.

Επιπλέον, είναι πιθανό να έδινε ένα αρνητικό σήμα στις αγορές, οι οποίες μετρούν πρώτα απ’ όλα το ύψος του χρέους. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ενδεχομένως αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και καθυστέρηση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και συνακόλουθα της επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας.

Επίσης, ένα υψηλό χρέος ασκεί πιέσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και καθιστά ενδεχομένως πιο διστακτική την ΕΚΤ για συνέχιση της παροχής φθηνής ρευστότητας, μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος.

Ολα αυτά εκτιμούσε χθες το οικονομικό επιτελείο ότι θα τα αποφύγει στο τέλος, ενώ πηγή της αγοράς υπογράμμιζε ότι στην τελική ευθεία «θα επικρατήσουν τα στοιχεία και η πολιτική βούληση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή