1st Καθημερινή Athens ESG Summit: Ο μηδενισμός των εκπομπών ρύπων απαιτεί επενδύσεις 500 δισ.

1st Καθημερινή Athens ESG Summit: Ο μηδενισμός των εκπομπών ρύπων απαιτεί επενδύσεις 500 δισ.

Η προσπάθεια απανθρακοποίησης θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις 500 δισ. ευρώ πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ώστε η χώρα να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και 100% (net zero) έως το 2050, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, την οποία παρουσίασε χθες ο Γεώργιος Τσόπελας, chairman & managing partner της εταιρείας, στη δεύτερη ημέρα του 1st Καθημερινή Athens ESG Summit.

Σύμφωνα με τη μελέτη, από αυτές τις επενδύσεις, 75 δισ. ευρώ αποτελούν νέα κεφάλαια και τα υπόλοιπα είναι κεφαλαιουχικές δαπάνες που είχαν προγραμματιστεί και ανακατευθύνονται. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της McKinsey, η προσπάθεια απανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 3% ή περίπου 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη McKinsey, θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 3% ή περίπου 5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης, ο ενεργειακός τομέας θα διπλασιάσει το μέγεθός του, ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά, ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης. Οπως αναφέρθηκε, το 60% των απαιτούμενων κεφαλαιουχικών δαπανών μπορεί να ανακτηθεί μέσα από την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων έως το 2050, με το εναπομείναν ποσό να ανακτάται τα επόμενα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσόπελα, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εκπέμπει 85,5 εκατ. τόνους CO2, με τον τομέα της ενέργειας να ευθύνεται για το 32% των εκπομπών. Στο πάνελ που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, και το οποίο συντόνιζε η Χρύσα Λιάγγου, συντάκτρια ενέργειας στην «Κ», ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας μίλησε για την ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα και να δρομολογηθούν σημαντικές επενδύσεις στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης. Ο ίδιος ανέφερε πως η αύξηση τιμών φυσικού αερίου έχει βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας και θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη για επενδύσεις σε υδρογόνο, ενώ παραδέχθηκε πως η Ε.Ε. χρειάζεται να επιδείξει μεγαλύτερη τόλμη. Υπενθύμισε, δε, ότι το κόστος της ενεργειακής κρίσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ. Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ευθύμιος Βιδάλης σημείωσε πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι η αύξηση της κλιματικής φιλοδοξίας της Ε.Ε. (που εκπέμπει 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) δεν θα εξελιχθεί σε τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα ή στη βιομηχανική παραγωγή κυρίως περιφερειακών χωρών, αλλά και της Ελλάδας, μέσω της διαρροής άνθρακα ή της ελλιπούς εφαρμογής του CBAM (μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα).

Σε ύφεση οδήγησε τις περιοχές της Δ. Μακεδονίας η εξάρτηση από τον λιγνίτη, σύμφωνα με τον Κωστή Μουσουρούλη, πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ο οποίος τόνισε πως οι επενδύσεις που δρομολογούνται θα διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, ενώ η Θεοδώρα Αντωνακάκη, διευθύντρια Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους κλάδους (γεωργία, τουρισμός κ.ά.), δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μετάβασης σε μοντέλα κυκλικής οικονομίας. Τέλος, ο πρόεδρος και CEO της «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρπαντίδης, τόνισε πως οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν τη βιωσιμότητα κύρια στρατηγική τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή