1st Καθημερινή ESG Summit: Στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις

1st Καθημερινή ESG Summit: Στον δρόμο της ενεργειακής μετάβασης οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις

Τους στόχους αλλά και τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανέφεραν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι εγχώριων αλλά και πολυεθνικών επιχειρήσεων που μίλησαν χθες στο «1st Καθημερινή Athens ESG Summit».

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους στόχους αλλά και τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανέφεραν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι εγχώριων αλλά και πολυεθνικών επιχειρήσεων που μίλησαν χθες στο «1st Καθημερινή Athens ESG Summit». Ειδικότερα, σε πάνελ που συντόνισε ο επιχειρηματικός συντάκτης μας Δημήτρης Δελεβέγκος, ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Chief Sustainability Officer του ομίλου «Τιτάν», δήλωσε πως «έχουμε 20 νέους φιλόδοξους στόχους για το 2025 και μετά», επισημαίνοντας πως ο όμιλος έχει δεσμευθεί για μείωση 35% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Μάλιστα, πρόσθεσε πως ο «Τιτάν» στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών, υπενθυμίζοντας πως γι’ αυτούς τους λόγους επενδύει στο εργοστάσιο που διατηρεί στο Καμάρι Βοιωτίας.

Ποιους στόχους θέτουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Αλέξανδρος Μπένος, οικονομικός διευθυντής και μέλος της εκτελεστικής διοίκησης της Cenergy Holdings, χαρακτήρισε αναγκαίο το πέρασμα στις ΑΠΕ, ενώ τόνισε πως η «Σωληνουργεία Κορίνθου», θυγατρική του ομίλου, χρησιμοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Σε πάνελ που συντόνιζε ο Βασίλης Κωστούλας, διευθυντής σύνταξης του Money-Review – Καθημερινές Εκδόσεις, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου και μέλος Δ.Σ. της PIF, Ελενα Χουλιάρα, επισήμανε πως τους επόμενους μήνες αναμένονται τα νεότερα για την έγκριση του κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η εταιρεία, ενώ σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τις θεραπείες κατά της COVID-19, υπογράμμισε πως τα υπό ανάπτυξη φάρμακα δεν αναιρούν τη σημασία του εμβολιασμού. Επίσης, μίλησε και για την πρωτοβουλία της εταιρείας Ambition zero carbon. Τον λόγο στο ίδιο πάνελ έλαβε και η Χρυσάνθη Μπερμπάτη, γενική διευθύντρια και επικεφαλής Group Planning IR & ESG της Πειραιώς Financial Holdings, τονίζοντας πως υπάρχει έντονη δραστηριότητα σε εταιρικό επίπεδο. «Στην Ελλάδα οι εκδόσεις έχουν υπερβεί τα 2,5 δισ.» ανέφερε και τόνισε πως «στη δική μας περίπτωση τα λεγόμενα πράσινα δάνεια είναι περίπου 1,5 δισ. και έχουμε στόχο για πάνω από 1-1,5 δισ. τα επόμενα 2-3 χρόνια».

Οσον αφορά την εφαρμογή κριτηρίων ESG από τις ελληνικές επιχειρήσεις, η Κατερίνα Ρόγγα, principal, risk advisory, risk sustainability services στην Deloitte Greece, ανέφερε πως «στην Ελλάδα βρισκόμαστε κάπου στη μέση και χρειάζεται να γίνουν πολλά σε σχέση με το πώς οι εταιρείες θα αντιληφθούν το τι θα πρέπει να εφαρμόσουν». Τον λόγο πήρε και ο Radoslaw Kedzia, αντιπρόεδρος της Huawei CEE & Nordic Europe Region, ο οποίος σημείωσε πως η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Τέλος, σε συζήτηση με θέμα «Ανάλυση του αντικτύπου των ESG κριτηρίων στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας», ο Μιχάλης Ανδρεάδης, επιτελικός διευθυντής λειτουργίας και ανάπτυξης αγορών του ομίλου Χ.Α., υποστήριξε πως τα ESG κριτήρια αποτελούν το mega trend σήμερα στις χρηματαγορές. Από την πλευρά της, η Σίσσυ Ηλιοπούλου, διευθύντρια επικοινωνίας, εταιρικών υποθέσεων & βιώσιμης ανάπτυξης της The Coca-Cola Company για τη Βόρεια Ευρώπη, επισήμανε πως τα ESG έφεραν το πλαίσιο ώστε η εταιρεία να αναθεωρήσει όλο το επιχειρησιακό της σχέδιο και τη στρατηγική της, ενώ τόνισε πως η εταιρεία στρέφεται προς φιλικές για το περιβάλλον συσκευασίες. Τέλος, η Αναστασία Μακρή, εταίρος στη Ζέπος & Γιαννόπουλος, απάντησε καταφατικά σε ερώτηση εάν τα κριτήρια ESG θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση. «Στην αγορά αυτή τη δυναμική ήδη τη βλέπουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή