Προμηθευτές εκτός Κίνας αναζητεί ο όμιλος Jumbo

Προμηθευτές εκτός Κίνας αναζητεί ο όμιλος Jumbo

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών σε χώρες κοντά στην Ευρώπη, όπως είναι η Τουρκία ή ακόμη και το Ισραήλ, αναδιάρθρωση του προϊοντικού μείγματος, αλλά και άρνηση επαναγορών όταν οι ανατιμήσεις είναι πολύ υψηλές, είναι το «plan b» του ομίλου Jumbo μπροστά στη συνεχιζόμενη αύξηση των ναύλων αλλά και των τελικών προϊόντων από την Κίνα και την ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Τα παραπάνω, βεβαίως, δεν θεωρείται σίγουρο ότι θα αποτρέψουν ελλείψεις στη χριστουγεννιάτικη αγορά, ειδικά σε ό,τι αφορά τα εποχικά είδη, που αποτελούν ισχυρό χαρτί για την αλυσίδα. Στο ενδεχόμενο αυτό, κύκλοι που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση απλώς επισημαίνουν ότι το πρόβλημα θα το έχει όλη η αγορά –και οι ανταγωνιστές δηλαδή– και όχι μόνο η Jumbo.  

Αιτία, οι ανατιμήσεις και η αύξηση των ναύλων – H εισηγμένη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διανομή προμερίσματος.

Το «όπλο» πάντως για την εφαρμογή του plan b είναι το ισχυρό ταμείο που διαθέτει ο όμιλος Jumbo, ταμείο που αναμένεται να επιτρέψει τη συνέχιση της βασικής στρατηγικής που εφαρμόζει εδώ και χρόνια ο Απόστολος Βακάκης, δηλαδή διάθεση προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές και ταυτόχρονα διανομή μερίσματος στους μετόχους. Το τελευταίο μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην εταιρεία, είναι κάτι που θέλει σε κάθε ευκαιρία να αναδεικνύει η διοίκηση της Jumbo, ειδικά προς τους ξένους μετόχους και θεσμικούς επενδυτές.

Χθες η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επιπλέον χρηματική διανομή (εν είδει προμερίσματος) μεικτού ποσού 0,30 ευρώ/μετοχή σε δύο ισόποσες δόσεις 0,15 ευρώ ανά μετοχή, στις 26 Νοεμβρίου και στις 17 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο είχε προχωρήσει σε έκτακτη χρηματική διανομή μεικτού ποσού 0,47 ευρώ ανά μετοχή ως προκαταβολή του μερίσματος για τη χρήση του 2021. Κατά συνέπεια, το συνολικό μεικτό ποσό που θα έχει καταβληθεί στους μετόχους έναντι των κερδών της χρήσης 2021 ανέρχεται σε μεικτό ποσό 0,77 ευρώ ανά μετοχή, προσαυξημένο κατά 25% σε σχέση με το 2020, το οποίο ανήλθε σε ποσό 0,615 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα καθώς και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενεργητικού ανήλθαν σε 755,45 εκατ. ευρώ κατά την 30ή Ιουνίου 2021 από 598,37 εκατ. ευρώ την 30ή Ιουνίου 2020. Μόνο τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα σε επίπεδο ομίλου ανέρχονταν στις 30 Ιουνίου 2021 σε 430 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση που αφορά στο προμέρισμα η Jumbo αναφέρει ακόμη ότι «συνεχίζει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ισορροπήσει σε ένα περιβάλλον όπου τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, το κόστος πρώτων υλών, ενέργειας καθώς και το κόστος μεταφοράς, αντί να βελτιώνονται, επιμένουν». Προσθέτει ότι όχι μόνο το 2021 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά, αλλά και το 2022, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι εμφανές ότι οι επιβραδυντικοί παράγοντες δεν αναμένεται να βελτιωθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2022, αντιθέτως, πιθανότερη είναι η περαιτέρω χειροτέρευσή τους, κάνοντας και το 2022 ένα έτος το οποίο μπορεί να χαρακτηρισθεί και αυτό σαν μία ακόμα χαμένη χρονιά». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο όμιλος επιλέγει ακόμη και την άρνηση επαναγορών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων όταν κρίνει ότι η σχέση αυτή αποβαίνει εις βάρος του καταναλωτή και υπέρ μιας συντεχνίας ή ενός προμηθευτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή