Ο πληθωρισμός φοβίζει τους νέους στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός φοβίζει τους νέους στη Βρετανία

Στις ψηφιακές συζητήσεις με τους 132.000 ακολούθους του ο 19χρονος Βρετανός Τζόσουα Γκόσντεν, με μεγάλη επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα, επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στον πληθωρισμό.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ψηφιακές συζητήσεις με τους 132.000 ακολούθους του ο 19χρονος Βρετανός Τζόσουα Γκόσντεν, με μεγάλη επιρροή στα κοινωνικά δίκτυα, επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στον πληθωρισμό. Και αυτό το κάνει, ενόσω οι τιμές ενέργειας παρουσιάζουν άνοδο και η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει κωλύματα στην προμηθευτική αλυσίδα.

Οι περισσότεροι νέοι δεν ανησυχούν, όπως οι γονείς και οι παππούδες τους, οι οποίοι θυμούνται τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στη χώρα, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως τόσο στη Βρετανία όσο και στον κόσμο ολόκληρο οι τιμές ακολουθούν την ανιούσα. «Αισθάνομαι πως πολλοί νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με τέτοια θέματα. Αλλά να που τώρα αρχίζουν να σκέφτονται αλλιώς», λέει ο Γκόσντεν, ο οποίος επί του παρόντος σπουδάζει οικονομικά. Ο δείκτης του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαμορφωθεί κατά μέσον όρο στο 2% τα τελευταία 20 χρόνια. Αλλά σήμερα πλέον φαίνεται να ανέρχεται τουλάχιστον στο 4%, δηλαδή να διπλασιάζεται από τον επίσημο στόχο της Τραπέζης της Αγγλίας.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν πως ίσως ενισχυθεί έως και στο 5% ή το 6%, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας. Προφανώς δεν προσεγγίζει τα επίπεδα της δεκαετίας του 1970 και μάλλον δεν θα αποβεί τόσο επίμονος, αλλά ο Τζόσουα Γκόσντεν εκτιμά πως οι νεότεροι θα πρέπει να μάθουν από τους μεγαλύτερους τη διαβρωτική του δύναμη – και με αυτήν τη δύναμη μπορεί να τους πλήξει ο πληθωρισμός ιδιαίτερα σκληρά.

Πολλοί νεαροί Βρετανοί είναι χαμηλά αμειβόμενοι, οπότε και λιγότερο ικανοί να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις τιμών.

Πολλοί νεαρής ηλικίας Βρετανοί και Βρετανίδες είναι χαμηλά αμειβόμενοι, οπότε και λιγότερο ικανοί να αντεπεξέλθουν στα ακριβότερα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συν τοις άλλοις, η νεότερη γενιά στερείται του προστατευτικού πλέγματος, το οποίο είχαν υφάνει οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, έχοντας τα σπίτια τους και τις συντάξεις τους. «Δεν πρόκειται να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, παρά μόνον όταν θα είναι πολύ αργά», επισημαίνει ο Τζόσουα Γκόσντεν.

Οι κάποιας ηλικίας άνθρωποι ολοένα και περισσότερο προβλέπουν πως οι τιμές θα ανέλθουν περαιτέρω το προσεχές 12μηνο, αλλά οι αντίστοιχες προσδοκίες στους 19-24 ετών διατηρήθηκαν αμετάβλητες εν σχέσει με το 2020, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα του Σεπτεμβρίου της εταιρείας δημοσκοπήσεων GfK. Οι ανησυχίες των μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων πιθανώς και να φανερώνουν το πόσο τραυματικό ήταν το ότι μια τόσο ισχυρή οικονομία, όπως η βρετανική, επλήγη δραστικά από την πετρελαϊκή κρίση των αρχών του ’70 και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 25% έως το 1975. Οι κραδασμοί ήταν τόσο σοβαροί για εκατομμύρια νοικοκυριά τότε, που δεν ήξεραν αν θα τους φθάνουν τα χρήματα να πληρώσουν τα καύσιμα και το στεγαστικό δάνειο. Αυτό φαίνεται σαν να ανήκει στην αρχαιότητα για τους νεότερους.

Ο 22χρονος Αντριου Μακεβόι, μαθητευόμενος σε εργοστάσιο κατασκευής πτερυγίων της Airbuς, κοντά στο Λίβερπουλ, όπου και το σπίτι του, τονίζει πως μόνο λίγοι από τους φίλους του έχουν συνειδητοποιήσει την άνοδο του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο ίδιος επενδύει τώρα, για να μπορέσει να προστατεύσει την αξία των αποταμιεύσεών του. «Ισως η γενιά μου να μην είμαστε τόσο ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα και με τους τρόπους να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, το οποίο προφανώς δεν είναι κάτι καλό», όπως επισημαίνει, «διότι πολλοί είναι αυτοί που θα υποστούν δυσμενείς συνέπειες». Πάντως, σε πιο καθησυχαστικό τόνο, η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι είναι προσωρινό φαινόμενο η αναθέρμανση του πληθωρισμού και υπενθυμίζει πως το 5% μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προ δεκαετίας υποχώρησε γρήγορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή