Σε καθεστώς προστασίας δάνεια ύψους 9 δισ.

Σε καθεστώς προστασίας δάνεια ύψους 9 δισ.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ παραμένουν ακόμη υπό καθεστώς προστασίας, έχοντας ενταχθεί είτε σε κάποιο κρατικό πρόγραμμα στήριξης, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα 1 και 2», είτε σε πρόγραμμα σταδιακής καταβολής της δόσης, όπως τα step up προϊόντα που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες. Τα στοιχεία παρουσίασε ο διευθυντής οικονομικής ανάλυσης και μελετών της ΤτΕ, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για τη ρευστότητα στην οικονομία, επισημαίνοντας «την πιθανότητα ένα μέρος των δανείων αυτών να καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης στην οικονομία».

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών περιορίζουν τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία στα 3 δισ. ευρώ περίπου, και η αισιοδοξία στηρίζεται εν μέρει και στην ισχυρή στήριξη που έχει δοθεί μέσα από τα προγράμματα επιδότησης δόσεων. Τα προγράμματα «Γέφυρα 1 και 2» έχουν βοηθήσει τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να ρυθμίσουν δάνεια οφειλετών που εμφάνισαν δυσκολίες λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία ή ακόμη και δάνεια που ήταν ήδη σε καθυστέρηση πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Συμπληρωματικά στα κρατικά προγράμματα στήριξης, οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει προγράμματα σταδιακής μετάβασης στο καθεστώς της πλήρους δόσης (step up) που πλήρωναν οι δανειολήπτες πριν από την κρίση, μέρος των οποίων βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και αναμένεται να λήξει στο τέλος του 2021.

Οι εκτιμήσεις των τραπεζών περιορίζουν τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία στα 3 δισ.

Το βασικότερο από τα κρατικά μέτρα στήριξης που είναι ακόμη σε ισχύ είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», που καλύπτει 115.447 δάνεια και 73.704 δικαιούχους που επλήγησαν από την κρίση και έχουν οφειλές με υποθήκη την πρώτη κατοικία τους. Το πρόγραμμα μετά την 3μηνη παράταση που δόθηκε επεκτείνει την κάλυψη για 12 μήνες και η προστασία ανάλογα με το πότε εντάχθηκε ο δανειολήπτης στο μέτρο θα λήξει στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. Την ίδια περίοδο πρόκειται να λήξει και η επιδότηση των δανείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», το οποίο αφορά περίπου 10.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας, έχοντας εμφανίσει μείωση του τζίρου τους κατά τουλάχιστον 20%.

Η επιδότηση από το κράτος για το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», αν και μικρότερη κατά τους τρεις τελευταίους μήνες, αποτελεί σημαντική στήριξη, καθώς ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης για όσους εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους. Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης, ενώ για δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, που όμως έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση περιορίζεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

Το μέτρο έχει δώσει μέχρι σήμερα ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά, αποτρέποντας πλειστηριασμούς από δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» προϋποθέτει ότι μετά τη λήξη της επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.

Στα μέτρα στήριξης περιλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν δοθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πρόκειται για 34.000 δάνεια που εκταμιεύτηκαν το 2020 και το 2021, συνολικού ύψους 7,8 δισ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εμφανίζουν χαμηλό ποσοστό αθέτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή