Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού και εταιρειών που ενισχύονται από την ανάκαμψη της οικονομίας εξουδετέρωσε σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση των μετοχών ορυχείων και τα απογοητευτικά αποτελέσματα ορισμένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και του κολοσσού του λογισμικού SAP. Επικράτησε, πάντως, κλίμα απαισιοδοξίας στα χρηματιστήρια, καθώς επανήλθε η ανησυχία για τις ευρύτερες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία η κρίση του κλάδου των ακινήτων στην Κίνα.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ορυχείων, που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα, υποχώρησαν κατά 3% ακολουθώντας την πτώση της τιμής του σιδηρομεταλλεύματος. Ετσι η μετοχή της Anglo American, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σημείωσε πτώση 2,7%, μολονότι είχε ανακοινώσει νωρίτερα αύξηση 2% της συνολικής παραγωγής της το τρίτο τρίμηνο. Μιλώντας στο Reuters, ο Ντάνι Χιούζον, αναλυτής της AJ Bell, τόνισε πως «οι μετοχές των ορυχείων δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην ανησυχία των επενδυτών για την  πτώχευση της Evergrande». Είχε, άλλωστε, προηγηθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων που φέρουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη να έχει υποχωρήσει τον Οκτώβριο κατά 0,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Η μετοχή της ευρωπαϊκής τεχνολογικής εταιρείας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, της SAP, υποχώρησε κατά 3,2% και ήταν η πτώση που συμπαρέσυρε τον Stoxx 600. Ακόμη μεγαλύτερη –και συγκεκριμένα 6,2%– ήταν η πτώση του ελβετικού ομίλου μηχανολογίας και τεχνολογίας ΑΒΒ, που είχε υποβαθμίσει νωρίτερα την πρόβλεψή του για τις πωλήσεις του  έτους και είχε προειδοποιήσει για τον αντίκτυπο των ελλείψεων συγκεκριμένων εξαρτημάτων. Επίσης, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία AB Volvo υποχώρησε περίπου 0,4%, καθώς είχε ανακοινώσει πως η έλλειψη μικροεπεξεργαστών έχει πλήξει την παραγωγή της σε φορτηγά.

Επικρατεί ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η κρίση στην κινεζική αγορά ακινήτων.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 υποχώρησε αρχικά 0,6% και έκλεισε αργότερα με μικρές απώλειες 0,1%. Προ ημερών αναλυτής της Bank of America  προέβλεψε πως ο Stoxx 600 θα κλείσει τη φετινή χρονιά σε επίπεδα κατά 10% κάτω από τα υφιστάμενα. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, με απώλειες 0,39% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, με απώλειες 0,49% ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης και με απώλειες 0,32% ο CAC 40 του Παρισιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή