Τα προβλήματα στην παραγωγή είναι η μεγαλύτερη απειλή

Τα προβλήματα στην παραγωγή είναι η μεγαλύτερη απειλή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιούλιο ο δείκτης του κλίματος ανάμεσα στους διευθυντές προμηθειών των επιχειρήσεων των χωρών της Ευρωζώνης είχε φθάσει σε υψηλά επίπεδα 15ετίας, αλλά τον Οκτώβριο σημείωσε πτώση για τρίτο κατά σειρά μήνα. Η επιδείνωση της συμφόρησης στο σύστημα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, οι ελλείψεις εργατικών χεριών και η άνοδος των τιμών ανακόπτει την αύξηση της παραγωγής, ενώ παράλληλα η ζήτηση είναι δυναμική. Στους παράγοντες αυτούς έρχεται να προστεθεί και κάποια ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 54,3 μονάδες τον Οκτώβριο, μετά τις 56,1 τον Σεπτέμβριο και τις 60,6 τον Ιούλιο, αλλά παραμένει αρκετά πάνω από τα επίπεδα άνω των 50 μονάδων, τα οποία και διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ωστόσο, ο δείκτης του Οκτωβρίου υστέρησε του μέσου όρου των εκτιμήσεων των αναλυτών του Bloomberg αλλά και των δικών μας για 55,2 μονάδες. Και αυτό, αναφορικά με τις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο 1,2% το τρίτο τρίμηνο και στο 0,9% το τέταρτο, δείχνει πως υπάρχουν καθοδικές πιέσεις, τουλάχιστον για την τελευταία τριμηνία του έτους. Προ των Χριστουγέννων, μια περίοδο αιχμής για την παραγωγή και τη μεταφορά αγαθών, είναι απίθανο να αμβλυνθούν τα κωλύματα στην προμηθευτική αλυσίδα, ενώ ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο θα συνεχίσει την άνοδό του.

Η υψηλή ζήτηση από την πλευρά των νοικοκυριών δημιουργεί περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις το 2022.

Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών αυτόν τον μήνα στην Ευρωζώνη θα αποδυναμωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με τη Markit, η ανάπτυξη, όπως μετράται από τον σύνθετο δείκτη παραγωγής, επιβραδύνθηκε στην Ευρωζώνη εν συνόλω, ενώ στη Γαλλία έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Απρίλιο, και από τον Φεβρουάριο στη Γερμανία. Ωστόσο, στη Βρετανία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα τριμήνου κυρίως χάρη σε μια τόνωση της δραστηριότητας στον κλάδο παροχής υπηρεσιών, διότι η πανδημία πλέον επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Πάντως έρχονται καλύτερες μέρες.

Μετά την απογοήτευση του φθινοπώρου και πιθανώς και του χειμώνα στην Ευρώπη, οι προοπτικές του 2022 είναι ευοίωνες. Το σημαντικότερο όλων είναι πως η ζήτηση παραμένει ζωηρή χάρη στα νοικοκυριά, που λόγω πανδημίας δεν είχαν καταναλώσει και αποταμίευαν, στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, και στα ακόμα γενναιόδωρα προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Οι εταιρείες των χωρών της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι οι συσσωρευμένες παραγγελίες τον μήνα Οκτώβριο αυξήθηκαν ακόμα πιο γρήγορα από προηγούμενους μήνες, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 21 ετών. Τέλος, τα νοικοκυριά μπορούν να προσβλέπουν σε μεγαλύτερη βελτίωση των δεδομένων στην αγορά απασχόλησης και σε υψηλότερες αυξήσεις μισθών.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή