Η χρονιά των μεγάλων εξαγορών από ξένους

Η χρονιά των μεγάλων εξαγορών από ξένους

Ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ οι συμφωνίες εξαγορών ελληνικών εταιρειών από ξένους ομίλους και funds

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών εξελίσσεται το 2021, καθώς πριν ακόμη ολοκληρωθεί η χρονιά μεγάλοι όμιλοι, και μάλιστα σε διάφορους κλάδους, έχουν αλλάξει χέρια, με τη συνολική αξία των ντιλ να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εξαγορές που έχουν γίνει είναι σε τίμημα αρκετές φορές μεγαλύτερο του EBITDA των εξαγοραζόμενων επιχειρήσεων, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της εξαγοράς της Chipita από τη Mondelez.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η βρετανική JD Sports Fashion απέκτησε το 80% της Cosmos Sport

⇒ Διαβάστε επίσης: Ραγδαία η ανάπτυξη της αγοράς αθλητικών ειδών και στην Ελλάδα

Με άλλα λόγια, αυτό πλέον που φαίνεται να αναζητούν πολυεθνικές εταιρείες και μεγάλα funds του εξωτερικού στην Ελλάδα είναι εταιρείες με γερές βάσεις και υπεραξία και όχι εταιρείες στο χείλος του γκρεμού, όπως γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν με την έλευση των distress funds.

Στον τομέα των τροφίμων είχαμε την πλέον ηχηρή εξαγορά της Chipita από τον αμερικανικό κολοσσό των σνακ, τη Mondelez International, με το τίμημα να ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Στον κλάδο των τροφίμων είχε προηγηθεί η απόκτηση από το fund CVC Capital Partners του 100% της Vivartia έναντι 175 εκατ. ευρώ, με το fund βεβαίως να αναλαμβάνει και τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, αποτιμώντας έτσι την αξία της επιχείρησης στο επίπεδο των 620 εκατ. ευρώ.

Η χρονιά των μεγάλων εξαγορών από ξένους-1
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εξαγορές έχουν γίνει με τίμημα αρκετές φορές μεγαλύτερο του EBITDA των εξαγοραζόμενων επιχειρήσεων, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση την εξαγορά της Chipita από τη Mondelez.

Το CVC προχώρησε μέσα στη χρονιά, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο, και στην απόκτηση υψηλού ποσοστού, περίπου 70%, της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αποτίμηση της εταιρείες πάνω από 10 φορές του EBITDA της.

Οι ξένοι αναζητούν εταιρείες με γερές βάσεις και υπεραξία και όχι εταιρείες στο χείλος του γκρεμού, όπως γινόταν πρόσφατα με την έλευση των distress funds.

Το CVC βεβαίως έχει πρωταγωνιστήσει φέτος και σε έναν άλλο κλάδο, αυτόν των ασφαλιστικών υπηρεσιών, με την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή να αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία περιλαμβάνει 15ετή συμφωνία πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα deals της χρονιάς έχει και ένα άλλο fund, η BC Partners. Το fund εξαγόρασε τη Wind Hellas, μια συμφωνία που αποτιμήθηκε στα 970 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Nova/Forthnet.

Από την άλλη, η BC Partners αποεπένδυσε από τη φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, την οποία είχε αποκτήσει πριν από έξι χρόνια, στην Partners Group, με το τίμημα να ανέρχεται σε 1,6 δισ. δολάρια.

Μικρότερες από πλευράς τιμήματος, αλλά ιδιαίτερα σημαντικές λόγω της προοπτικής που υπάρχει στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, είναι οι δύο πρόσφατες εξαγορές στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Η Delivery Hero, ο γερμανικός όμιλος που πρωταγωνιστεί παγκοσμίως αρχικά στην ηλεκτρονική παραγγελιοληψία για έτοιμα γεύματα και πλέον στο λεγόμενο quick commerce, απέκτησε πριν από λίγες ημέρες τον έλεγχο τεσσάρων εταιρειών του ομίλου Μούχαλη. Με τις εξαγορές αυτές θα ενισχύσει την παρουσία του στη μικρή λιανική (μέσω της εξαγοράς των μίνι μάρκετ και περιπτέρων kiosky’s), στη χονδρική του εν λόγω κλάδου, αλλά και στις ψηφιακές πλατφόρμες μέσω της απόκτησης του delivery.gr και της e-table.gr (υπηρεσία κράτησης σε εστιατόρια). Η Delivery Hero είχε αποκτήσει πριν από μερικά χρόνια την επίσης ελληνική efood, ενώ πέρυσι εξαγόρασε την εταιρεία InstaShop που έχει ιδρυθεί από Ελληνες, αλλά εδρεύει στο εξωτερικό.

Πλέον πρόσφατο παράδειγμα της ελκυστικότητας ελληνικών εταιρειών είναι αυτό της εξαγοράς του 80% της Cosmos Sport από την JD Sports, έναν εκ των κορυφαίων ομίλων παγκοσμίως στην κατηγορία των αθλητικών ειδών.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή