Η βρετανική JD Sports Fashion απέκτησε το 80% της Cosmos Sport

Η βρετανική JD Sports Fashion απέκτησε το 80% της Cosmos Sport

Ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους με μία χρονιά διαφορά. Και μάλιστα αμφότερες σε άλλες πόλεις της χώρας τους και όχι στην πρωτεύουσα.

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους με μία χρονιά διαφορά. Και μάλιστα αμφότερες σε άλλες πόλεις της χώρας τους και όχι στην πρωτεύουσα. Οι δρόμοι τους, και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή, αυτή της πανδημίας και του Brexit, συναντιούνται. Ο λόγος για την ελληνική Cosmos Sport και τη βρετανική JD Sports Fashion Plc, δύο μεγάλες αλυσίδες αθλητικών ειδών, με την πρώτη πλέον να ανήκει κατά 80% στη δεύτερη.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ραγδαία η ανάπτυξη της αγοράς αθλητικών ειδών και στην Ελλάδα

⇒ Διαβάστε επίσης: Η χρονιά των μεγάλων εξαγορών από ξένους

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές που ανακοινώθηκε χθες το πρωί ταράζει τα νερά στην εγχώρια αγορά αθλητικών ειδών, καθώς πλέον εισέρχεται στην Ελλάδα ένας ακόμη κορυφαίος παίκτης της παγκόσμιας αγοράς αθλητικών ειδών, ενώ δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι μια ελληνική εταιρεία, εάν αναπτύξει σημαντικό δίκτυο και προσφέρει καλές υπηρεσίες, μπορεί να γίνει πολύ ελκυστική. Αν και το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθεί, αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι όροι της συμφωνίας είναι πολύ καλοί δεδομένων των οικονομικών επιδόσεων που είχε η Cosmos Sport τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία τριετία.

Η βρετανική JD Sports Fashion απέκτησε το 80% της Cosmos Sport-1

Από την Κρήτη

Η συμφωνία ταράζει τα νερά στην αγορά αθλητικών ειδών, καθώς εισέρχεται ένας ακόμα μεγάλος παίκτης στην Ελλάδα.

Η Cosmos Sport ιδρύθηκε το 1982 από τον Φραγκίσκο Τσικνάκη με έμπνευση από ένα ταξίδι του στη Βαρκελώνη και από το 1995 η διοίκηση της εταιρείας πέρασε στους τρεις γιους του, τον Μιχάλη, τον Λευτέρη και τον Κώστα Τσικνάκη. Tο πρώτο ομώνυμο κατάστημα λειτούργησε στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης. Η εταιρεία πριν από δέκα χρόνια, το 2011, είχε κύκλο εργασιών 9,2 εκατ. ευρώ, το 2020 έκλεισε με τζίρο σχεδόν 52 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τζίρος της αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας (EBITDA) διαμορφώθηκαν το 2020 σε 6,91 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων σε 693.772 ευρώ. Η εταιρεία πλέον αριθμεί δίκτυο 57 καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ κατέχει και 4 ηλεκτρονικά καταστήματα. Τα 32 καταστήματά της λειτουργούν υπό το σήμα Cosmos Sport, 19 υπό το σήμα Sneaker 10 και τα υπόλοιπα υπό το σήμα Sportsfactory και Slamdunk. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλα τα σήματα υπάρχει και αντίστοιχο ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ e-shop λειτουργεί και στην Κύπρο.

Καθοριστική στην ανάπτυξη της Cosmos Sport τα τελευταία χρόνια θεωρείται η είσοδος του EOS Capital Partners, καθώς ο τζίρος της εταιρείας το 2019 ήταν 47,5 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια του EOS χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η εταιρεία να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πλάνο, που συμπεριλάμβανε κυρίως την επέκταση του φυσικού δικτύου καταστημάτων και την περαιτέρω ενδυνάμωση της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας.  

Κολοσσός

Η JD Sports άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 1981 στο Μπέρι του Μάντσεστερ και οκτώ χρόνια αργότερα έκανε την εμφάνισή της στην Οξφορντ Στριτ στο Λονδίνο. Το 1996 εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και το 2005 το 57,5% της εταιρείας εξαγοράστηκε από τον όμιλο Pentland. Το 2009 εξαγόρασε τη γαλλική αλυσίδα αθλητικών ειδών Chausport και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν κι άλλες εξαγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς και επέκταση και στην Ασία. Το 2019 η μετοχή της JD Sports εισήχθη στον FTSE 100 και η κεφαλαιοποίησή της αγγίζει τα 11 δισ. στερλίνες. Πέρυσι, η JD Sports άνοιξε κατάστημα στην Time Square στη Νέα Υόρκη, ενώ τον Δεκέμβριο εξαγόρασε την αμερικανική Shoe Palace, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Καλιφόρνια. Φέτος προχώρησε στην εξαγορά της DTLR, αλυσίδας αθλητικών ειδών στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Η JD Sports έχει 3.304 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και 19 τοπικά εμπορικά σάιτ (ηλεκτρονικά καταστήματα) και απασχολεί πάνω από 54.000 εργαζομένους.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή