Συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner

Συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner

Για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cosmos, που περιλαμβάνει 60.000 δάνεια

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεσμευτική συµφωνία με την Davidson Kempner για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cosmos υπέγραψε η Alpha Bank, στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια. Το πρόγραμμα προβλέπει τον περιορισμό του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε ποσοστό 13% έως το τέλος του έτους και στο 7% στις αρχές του 2022, μετά την ολοκλήρωση άλλων πέντε συναλλαγών αξίας 4,6 δισ. ευρώ κατά τους προσεχείς μήνες.

To χαρτοφυλάκιο Cosmos είναι συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ σε όρους μεικτής λογιστικής αξίας (Gross Book Value) και 4,9 δισ. ευρώ σε όρους συνολικής οφειλής (Total Exposure) και αποτελείται από περίπου 60 χιλιάδες δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, καταναλωτικά, πολύ μικρά και μεγάλα επιχειρηματικά).

Η Alpha Bank έχει υποβάλει αίτημα για την υπαγωγή της τιτλοποίησης Cosmos στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Το αίτημα αφορά την παροχή εγγύησης από το ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) ύψους έως  1,7 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συναλλαγής η τράπεζα θα μεταβιβάσει το 51% των ομολογιών μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) εξοφλητικής προτεραιότητας σε επενδυτές. Η τράπεζα θα διακρατήσει το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, κάνοντας χρήση των διατάξεων του προγράμματος παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής», καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Διαχειριστής του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου θα είναι η Cepal Hellas, που ανήκει κατά 80% στην Davidson Kempner και κατά 20% στην Alpha Bank. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Cosmos, η HoldCo, μητρική εταιρεία της τράπεζας, θα συνεισφέρει το 44% των mezzanine και junior ομολογιών των τιτλοποιήσεων Galaxy και Cosmos σε θυγατρική εταιρεία που θα ιδρύσει και στη συνέχεια θα διανείμει σε είδος τις μετοχές της θυγατρικής αυτής εταιρείας στους μετόχους της.

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου από την πώληση του 51% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Cosmos, μαζί με την αξία των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αναλογούν σε 50% περίπου της μεικτής λογιστικής αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, η «συναλλαγή Cosmos αναμένεται να είναι ουδέτερη από απόψεως επάρκειας συνολικών κεφαλαίων, καθώς η επιπρόσθετη επιβάρυνση στα αποτελέσματα ύψους 300 εκατ. ευρώ είναι εντός του πλαισίου των στόχων που έχουν τεθεί από τον όμιλο για συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων και αντισταθμίζεται από αντίστοιχη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού».

Με την ολοκλήρωση του Project Cosmos, η Alpha Bank θα έχει επιτύχει συντριπτική μείωση των κόκκινων δανείων από το 2017 μέχρι σήμερα κατά 18 δισ. ευρώ σε όρους μεικτής λογιστικής αξίας. Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκαν οι εξής συναλλαγές:

– Project Venus, ύψους 900 εκατ. ευρώ με ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

– Project Mars, ύψους 300 εκατ. ευρώ με επιχειρηματικά και δάνεια λιανικής στη Ρουμανία.

– Project Jupiter, ύψους 1 δισ. ευρώ με δάνεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.

Η Alpha Bank έχει υποβάλει αίτημα για την υπαγωγή της τιτλοποίησης Cosmos στον μηχα-νισμό κρατικών εγγυή-σεων «Ηρακλής».

– Project Mercury, ύψους  1,1 δισ. ευρώ που αφορούσε ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

– Project Neptune, ύψους 1,1 δισ. ευρώ με δάνεια ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξασφαλισμένα κυρίως με ακίνητα.

– Project Galaxy, τιτλοποίηση δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής Ι».

– Project Cosmos, τιτλοποίηση δανείων ύψους  3,4 δισ. ευρώ που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ».

Επίσης, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι συναλλαγές:

– Project Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που αποτελείται από ανεξασφάλιστα καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

– Project Sky, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που αποτελείται από στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά και μικρά επαγγελματικά δάνεια.  

– Project Solar, ύψους 400 εκατ. ευρώ που αφορά χαρτοφυλάκιο διαχείρισης επιχειρηματικών δανείων, κοινών σε όλες τις τράπεζες.

– Αλλες συναλλαγές, ύψους 700 εκατ. ευρώ που αφορούν πωλήσεις χαρτοφυλακίων leasing και επιλεγμένων επιχειρηματικών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή