Μόλις 100 ευρώ δίνει ο Μακρόν στα ευάλωτα νοικοκυριά

Μόλις 100 ευρώ δίνει ο Μακρόν στα ευάλωτα νοικοκυριά

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στις χώρες που λαμβάνουν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι και η Γαλλία, που πάντως δεν φαίνεται και ιδιαιτέρως γενναιόδωρη. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η κυβέρνηση Μακρόν θα προσφέρει μόλις 100 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 2.000 ευρώ, συνολικά 38 εκατ. άνθρωποι.

Πρόκειται για το λεγόμενο «επίδομα πληθωρισμού», που θα δοθεί αρχικά στους χαμηλόμισθους ιδιωτικούς υπαλλήλους στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους θα λάβουν το ίδιο ποσό οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι φοιτητές και οι συνταξιούχοι, στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να στηρίξει τους πλέον ευάλωτους, σε μια στιγμή που ανεβαίνουν ιλιγγιωδώς οι τιμές των καυσίμων και συμπαρασύρουν ανοδικά όλες τις τιμές καταναλωτή και ιδιαιτέρως εκείνες των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης.

Το μέτρο ανακοινώνεται έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν στη Γαλλία τον Απρίλιο.

Υπολογίζεται ότι ανάμεσα σε αυτά τα 38 εκατ. δικαιούχων του επιδόματος θα συγκαταλέγονται περίπου 13 εκατομμύρια συνταξιούχοι που παίρνουν χαμηλές συντάξεις. Θα δοθεί επίσης στα 2/3 του συνόλου των φοιτητών στη χώρα, καθώς και στους μισούς περίπου εργαζομένους, εφόσον ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Γαλλία δεν υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ και είναι αρκετοί όσοι εισπράττουν σαφώς λιγότερα. Ανακοινώνοντας το μέτρο, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ τόνισε πως το επίδομα θα είναι αφορολόγητο, ενώ το συνολικό του κόστος για τα ταμεία του γαλλικού κράτους  θα ανέλθει στα 3,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως θα είναι πολύ μικρότερο από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το μέτρο ανακοινώνεται έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν στη Γαλλία τον Απρίλιο. Είναι όμως και μια συγκυρία εξαιρετικά αρνητική για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα από μαζικές διαμαρτυρίες που οφείλονται στην εκτόξευση του κόστους της ενέργειας.

Οι αντιδράσεις έχουν έντονο τα χρώμα των μαζικών διαδηλώσεων που γνώρισε η Γαλλία στη διάρκεια του 2018, όταν η κυβέρνηση Μακρόν αύξησε τους φόρους στα καύσιμα. Δημιουργήθηκε τότε το ισχυρό αντικυβερνητικό κίνημα, που έμεινε γνωστό ως  «κίτρινα γιλέκα», καθώς τα φορούσαν οι Γάλλοι αυτοκινητιστές που είναι υποχρεωμένοι να έχουν ένα κίτρινο γιλέκο μέσα στο αυτοκίνητό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή