10 από τις 99 τράπεζες θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου

10 από τις 99 τράπεζες θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έλλειμμα που θα πρέπει να καλύψουν ίσως να είναι κάτω των 27 δισ. ευρώ.

Μόνο δέκα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιθανώς να χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια, ως αποτέλεσμα της εισαγωγής νέων παγκόσμιων κανονισμών για τον κλάδο, ενώ το έλλειμμα που θα πρέπει να καλύψουν ίσως να είναι κάτω των 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο το προσχέδιο των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο αντίκτυπος, συνεπώς, αναμένεται να είναι πολύ πιο περιορισμένος από τα 52,2 δισ. ευρώ που είχε υπολογίσει αντιστοίχως πέρυσι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, οπότε αυτό θεωρείται ως ενθαρρυντική ένδειξη για τον κλάδο των τραπεζικών υπηρεσιών, ο οποίος την τελευταία δεκαετία εμφανίζει χαμηλά κέρδη και συνεχίζει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις τις οποίες του επέφερε η πανδημία. Το προσχέδιο της οδηγίας της Βασιλείας ΙΙΙ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποσκοπεί στο να αποτρέψει να επαναληφθεί μία ανάλογη παγκόσμια κρίση σαν τη χρηματοπιστωτική του 2008, ορίζει την αύξηση στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ε.Ε. για τις τράπεζες μεταξύ 0,7% και 2,7% μέχρι το 2025 και 6,4% με 8,4% μέχρι το 2030.

 «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, αυτό μπορεί να σημάνει ότι ολιγάριθμες τελικά τράπεζες, δηλαδή 10 από το σύνολο των 99, οι οποίες εξετάστηκαν, να πρέπει αθροιστικά να βρουν νέα κεφάλαια κάτω από 27 δισ. ευρώ», αναφέρει στο σχετικό έγγραφο η Κομισιόν. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών υπογραμμίζει ότι τα προαναφερθέντα 99 χρηματοπιστωτικά  ιδρύματα έχουν έδρα σε 17 ευρωπαϊκές χώρες και αντιπροσωπεύουν το σχεδόν 75% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών στην Ε.Ε.  

Η οδηγία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της προσεχούς εβδομάδας, ενώ στο πλαίσιο αυτό οι ρυθμιστικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν συγκεκριμένες προδιαγραφές με γνώμονα την κλιματική αλλαγή. Επιπροσθέτως, η εποπτεία των υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών στο έδαφος της Ε.Ε. θα καταστεί αυστηρότερη. Ειδικότερα, για όσα από τα ξένα υποκαταστήματα  εμφάνιζαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 510 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους και είναι συγκεντρωμένα σε Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Λουξεμβούργο, οι οδηγίες προβλέπουν ότι θα υπόκεινται πλέον σε ενιαίες διαδικασίες έγκρισης. Συν τοις άλλοις, οφείλουν να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες απαιτήσεις στα κεφάλαια, στη ρευστότητα, στη διακυβέρνηση και τη διαχείριση ρίσκου, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τον τελευταίο λόγο να εγκρίνει τους κανονισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή