Απώλειες για το δολάριο καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται

Απώλειες για το δολάριο καθώς ο πληθωρισμός ενισχύεται

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πληθωριστικές ανησυχίες των επενδυτών συνεχίζουν να αυξάνονται εν μέσω προβληματισμού για διατήρηση ισχυρών πιέσεων για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες παραγωγής και στην εύρεση κατάλληλου εργατικού δυναμικού σε ορισμένες χώρες συνεχίζονται, ενώ οι τιμές ενέργειας έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του έτους, εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές για το ενδεχόμενο ορισμένες κεντρικές τράπεζες να στραφούν πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν σε εφαρμογή μιας λιγότερο επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα κυβερνητικά ομόλογα των ανεπτυγμένων οικονομιών παρέμειναν και αυτή την εβδομάδα υπό πίεση, αγνοώντας τη μερική υποχώρηση των τιμών βασικών εμπορευμάτων στο τέλος της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου Brent, του οποίου η τιμή μειώθηκε πάνω από 1% σε σύγκριση με το νέο υψηλό τριών ετών $86,10/βαρέλι την Πέμπτη. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κυβερνητικού ομολόγου βρέθηκε πάνω από το 1,70% για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή), ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου ανήλθε κοντά στο 0,47%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, καθώς η προθεσμιακή αγορά εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα εισέλθει σε κύκλο αύξησης των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο του 2022, δηλαδή αρκετά νωρίτερα από τις εκτιμήσεις μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Οι πιέσεις δεν περιορίστηκαν στα αμερικανικά ομόλογα. Ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων αλλά και των κυβερνητικών τίτλων του Ηνωμένου Βασιλείου, με την προθεσμιακή αγορά να θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα της χώρας ΒοΕ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους, καθώς πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της υποδηλώνουν έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη ενσωμάτωση του αυξημένου πληθωρισμού στις πληθωριστικές προσδοκίες (δείκτης τιμών καταναλωτή στο Η.Β. 3,1% ετησίως τον Σεπτέμβριο, μικρή υποχώρηση από 3,2% τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012, παραμένοντας σημαντικά υψηλότερα από τον πληθωριστικό στόχο 2,0% της ΒοΕ).

Στον αντίποδα, τα διεθνή χρηματιστήρια έδειξαν αντοχή στις πληθωριστικές ανησυχίες επωφελούμενα από τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτέλεσμα, ενώ στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά, παρά την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων, καθώς η Fed εκτιμάται ότι καθυστερεί σε σχέση με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες να αυξήσει τα επιτόκια. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. παρουσίαζε ενίσχυση περίπου 0,3% σε εβδομαδιαία βάση στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας όμως λίγο χαμηλότερα από το κρίσιμο τεχνικά επίπεδο 1,1650.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή