Το Χρηματιστήριο κράτησε παρά τις πιέσεις τις 900 μονάδες

Το Χρηματιστήριο κράτησε παρά τις πιέσεις τις 900 μονάδες

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,15%

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης οι πωλητές έκαναν μια μίνι επίθεση στέλνοντας την αγορά οριακά στα αρνητικά στο κλείσιμο, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει το σημαντικό «οχυρό» των 900 μονάδων, με στήριξη από το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, τη διατήρηση του μομέντουμ που έχουν «κτίσει» οι τραπεζικές μετοχές, την ενίσχυση του τζίρου και τις επιλεκτικές κινήσεις αγοραστών σε blue chips. Ετσι, στρώνεται το έδαφος για ένα θετικό Οκτώβριο – κόντρα στις αρχικές προβλέψεις για ένα μήνα-φόβου των αγορών, αλλά δημιουργεί προσδοκίες για ένα ισχυρό ράλι προς το τέλος του έτους.

Αν και η Morgan Stanley αποφάσισε να υποβαθμίσει τη στάση της στις ελληνικές μετοχές –σε αντίθεση με την HSBC, η οποία διατηρεί την πολύ θετική της στάση– δεν κατάφερε ωστόσο να επηρεάσει την αγορά, καθώς μεταξύ άλλων ο οίκος τόνισε πως συνεχίζει να της αρέσει το ελληνικό αφήγημα ως «στοίχημα» για το Ταμείο Ανάκαμψης, προσθέτοντας πως η μεγάλη αλλαγή σελίδας στις ελληνικές τράπεζες παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά μια και ξεκινά η αύξηση του νέου δανεισμού.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,05% στις 905,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 61,53 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε σχεδόν στο -0,01% και στις 2.192,28 μονάδες, στο +0,70% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση και στις 1.463,08 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 590,34 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,15%, η υψηλή κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε κατά 1,32% ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 3,5%.

Το Χ.Α. χτίζει δυναμική ανόδου, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Οπως επισημαίνει, με δυναμικό τρόπο έκλεισε την εβδομάδα πάνω από τις 900 μονάδες ακολουθώντας το διεθνές κλίμα, ενώ βασικός αρωγός της ανοδικής κίνησης ήταν ο τραπεζικός κλάδος, η συμπεριφορά του οποίου έχει αλλάξει σημαντικά μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και την προσθήκη σε δείκτες που παρακολουθούν κυρίως διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Ο Οκτώβριος, σύμφωνα με τον αναλυτή, έχει πλέον πιθανότητες να πάρει πίσω όλο το χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου (-6,3%) και με υποστήριξη από νέες κινήσεις (ΔΕΗ, αποτελέσματα εταιρειών, επιχειρηματικές συμφωνίες) να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα year-end rally, κλείνοντας την ψαλίδα των αποδόσεων με τις ξένες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή