Ηλεκτροσόκ σε βιομηχανία και μικρομεσαίες από το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα

Ηλεκτροσόκ σε βιομηχανία και μικρομεσαίες από το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα

Κίνδυνος μείωσης παραγωγής ή ακόμα και αναστολής λειτουργίας αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσα μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουν την υπέρογκη αύξηση του ενεργειακού κόστους ζητούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περιορισμού της παραγωγής ή ακόμα και αναστολής λειτουργίας.

Η αγωνία για το ενεργειακό κόστος κορυφώθηκε το τελευταίο διάστημα, όταν η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις ανά την επικράτεια άρχισαν να παραλαμβάνουν από τη ΔΕΗ, που αποτελεί τον βασικό προμηθευτή του κλάδου, επιστολές ενημέρωσης για την αλλαγή των συμβάσεων προμήθειας και την εισαγωγή ρήτρας χονδρεμπορικής αγοράς από 1η Δεκεμβρίου. Στον κλάδο άρχισε να δημιουργείται κλίμα πανικού, αφού ο νέος τρόπος τιμολόγησης θα φέρει αυξήσεις 2,5 φορές πάνω από το σημερινό κόστος. Η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Οκτώβριο διαμορφώνεται κοντά στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, χωρίς να διαφαίνεται αποκλιμάκωση το επόμενο δίμηνο. Αλλωστε και η απόφαση της ΔΕΗ να συνδέσει τα επιχειρηματικά τιμολόγια με ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής συνδέεται με τη δυσκολία της εταιρείας να απορροφήσει τόσο μεγάλες αυξήσεις και για τόσο μακρύ διάστημα.

Μη διαχειρίσιμες οι αυξήσεις

«Οι αυξήσεις αυτές είναι μη διαχειρίσιμες για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα καταφέρουν να εκτελέσουν τα συμβόλαιά τους για φέτος, δεν θα μπορέσουν όμως να κλείσουν νέες παραγγελίες γιατί το κόστος θα έχει εκτοξευθεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους και αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση της παραγωγής ή και αναστολή λειτουργίας για κάποιους μήνες, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε άλλες χώρες σε κάποιους κλάδους», τονίζουν στην «Κ» εκπρόσωποι του επιχειρείν.

Οι ίδιοι επισημαίνουν τις επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από τη μετακύλιση των αυξήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και προτείνουν τη λήψη μέτρων στήριξης είτε μέσω της μείωσης της φορολογίας του λογαριασμού ρεύματος, είτε μέσω ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με άμεση χρηματοδότηση, είτε μέσω παροχής εγγυήσεων.

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης θα φέρει αυξήσεις 2,5 φορές πάνω από το σημερινό κόστος.

Οι προμηθευτές

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητάει και η πλευρά των προμηθευτών ρεύματος, η οποία εκφράζει ανησυχία για τις δυνατότητες αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος καθώς η κρίση τιμών και η αβεβαιότητα παρατείνονται. Την εκτίμηση ότι οι υψηλές τιμές θα μας συνοδεύουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022 έκανε χθες και ο γενικός διευθυντής της NRG Αναστάσιος Λωσταράκος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επιδότηση των 400 εκατ. ευρώ για τους οικιακούς καταναλωτές θα χρειαστεί τουλάχιστον να διπλασιασθεί για να καλύψει ένα μέρος των αυξήσεων του πρώτου τριμήνου του έτους, καθώς επίσης και ότι απαιτούνται μέτρα στήριξης και για τις επιχειρήσεις.

Με την κινητοποίηση και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά των επιχειρήσεων, συνδέεται και η βροχή παρεμβάσεων των τελευταίων ημερών από φορείς και επιχειρηματικούς συνδέσμους. Η Ελληνική Παραγωγή με ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το συνολικό κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας έχει επιβαρυνθεί κατά 20% έως 40%.

Δυσμενές περιβάλλον

Η Ελληνική Παραγωγή κάνει λόγο για εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται ιδίως για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, καθώς η εκτόξευση των τιμών ενέργειας έρχεται να προστεθεί στην παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του κόστους των μεταφορών και των σοβαρών προβλημάτων επάρκειας και καθυστερήσεων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας. Επισημαίνει μάλιστα ότι στην Ελλάδα οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση είναι οξύτερες, καθώς στη χώρα μας η διαπραγμάτευση του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λειτουργεί μέσω διμερών συμβολαίων με κλειδωμένες τιμές που αντισταθμίζουν τον κίνδυνο στην περίπτωση απότομης αύξησης των τιμών για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα τον καλεί να λάβει μέτρα όσο είναι νωρίς, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με δικές του δηλώσεις υπάρχουν διαθέσιμα 138 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό των (ΥΚΩ) Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας. Στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι η μείωση των ΥΚΩ θα πρέπει να γίνει αμέσως και όχι από την αρχή του 2022, όταν θα είναι πλέον αργά.

Παρέμβαση για το θέμα του ενεργειακού κόστους έκανε χθες και ο ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας) ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση θέσπιση μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή