Αναβάθμιση περιοχών μέσω έργων ανάπλασης ακινήτων στην Αττική

Αναβάθμιση περιοχών μέσω έργων ανάπλασης ακινήτων στην Αττική

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «μπροστάρη» το Δημόσιο εξελίσσεται σειρά έργων ανάπλασης ακινήτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τα οποία θα αναδιαμορφώσουν την εικόνα της αγοράς ακινήτων, δημιουργώντας έτσι και νέους «θυλάκους» ζήτησης. Οπως ανέφερε χθες ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης, γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, προχωρούν έργα όπως η διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Ελαιώνα, η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ με τη διεύρυνση των εμπορικών του χρήσεων, όπως επίσης και το νέο πρωτοδικείο της Αθήνας, η κατασκευή του οποίου θα γίνει στην περιοχή πίσω από το κτίριο του Αρείου Πάγου.

Προχωρούν τα έργα για τη διπλή ανάπλαση Βοτανικού – Ελαιώνα, την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ και του νέου πρωτοδικείου της Αθήνας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια για την αποτίμηση της αξίας των ακινήτων του υπερταμείου, σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ, ενώ θα απευθυνθεί και πρόσκληση προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια που θα γίνει, ώστε να υπάρχει σωστή εκτίμηση της αξίας και εντοπισμός των βασικότερων προβλημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, πολλά ακίνητα έχουν προβλήματα και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Σε δεύτερο στάδιο, θα γίνει μια παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης του κάθε ακινήτου, ώστε στη συνέχεια να προκύπτει και η κατάλληλη κατηγοριοποίηση, προκειμένου να προχωράει η σταδιακή αξιοποίησή τους.

«Η ΕΤΑΔ διαθέτει 77.569 τίτλους ακινήτων, οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετικές χρήσεις και αποτύπωμα, καθώς και άλλο βαθμό ωρίμανσης. Εξ αυτών, 28.000 είναι καταπατημένα», προσέθεσε ο κ. Στέφανος Βλαστός, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ. Το θετικό είναι, πάντως, ότι η επενδυτική ζήτηση για τα ακίνητα του Δημοσίου είναι ιδιαίτερα υψηλή. Το ενδιαφέρον αφορά από μαρίνες και άλλα τουριστικά ακίνητα μέχρι την εγκατάσταση βιομηχανιών. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Φιλιόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece, επειδή υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις, δημιουργείται και η ανάγκη για χώρους εγκατάστασης αυτών των επενδύσεων, ιδίως βιομηχανικών χώρων, ανάγκη που δύσκολα μπορεί να εξυπηρετηθεί με ταχύτητα σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Δημητριάδης, υπάρχουν κορεσμένες βιομηχανικές περιοχές ή άλλες όπου υπάρχει μεν διαθεσιμότητα, αλλά όχι επαρκής ενέργεια.

Ωστόσο, κατά τον κ. Φιλιόπουλο, «τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι πολύ ενθαρρυντικά για τις επενδύσεις στα ακίνητα, καθώς παρά το γεγονός ότι η πανδημία έβαλε αρχικά φρένο σε σπουδαία επενδυτικά πλάνα, από την άνοιξη του 2021 υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ενδιαφερομένων, με κορυφαίο τον ενεργειακό τομέα, ειδικά τις ΑΠΕ, και τον τουρισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή