Φθηνή στέγη για νέους τα παλιά υπουργεία

Φθηνή στέγη για νέους τα παλιά υπουργεία

Φθηνές κοινωνικές κατοικίες θα γίνουν ακίνητα υπουργείων τα οποία θα μεταστεγαστούν στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Από τη μετεγκατάσταση θα απελευθερωθούν 127 ακίνητα, συνολικού εμβαδού 350.000 τ.μ.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχηματοποιείται σταδιακά η πρωτοβουλία που θα αναλάβει η κυβέρνηση τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες προκειμένου να αναπτυχθούν οικονομικά προσιτές κατοικίες για την εξασφάλιση στέγης σε οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα 127 κτίρια, συνολικής επιφάνειας 350.000 τ.μ., τα οποία αναμένεται ότι θα απελευθερωθούν από τη διαδικασία μετακίνησης εννέα υπουργείων στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο Ακης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, στο πλαίσιο του συνεδρίου ακινήτων Prodexpo 2021, «το σχέδιο μετακίνησης των εννέα υπουργείων στην περιοχή της πρώην ΠΥΡΚΑΛ μάς αφήνει πολύ χώρο να σκεφτούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τα κτίρια που θα μείνουν κενά στο κέντρο της Αθήνας. Κάποια εξ αυτών θα κατεδαφιστούν προκειμένου να απελευθερωθεί δημόσιος χώρος και κάποια άλλα θα μετατραπούν σε κατοικίες». Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι η ελληνική πολιτεία δεν είναι πολύ καλός «νοικοκύρης», χαρακτηρίζοντας απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας φορέας μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αξιοποίηση αυτών των κτιρίων που θα απελευθερωθούν.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σκέρτσος, σήμερα, μετά την καταγραφή που έγινε αναφορικά με τα ακίνητα που χρησιμοποιεί το Δημόσιο, προέκυψε ότι για 19 υπουργεία χρησιμοποιούνται 191 κτίρια, εκ των οποίων 50 είναι ιδιόκτητα. Το ετήσιο κόστος σε ενοίκια και κοινόχρηστες δαπάνες ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Μέσω έργων ΣΔΙΤ η μετατροπή τους σε κατοικίες για οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Περιγράφοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, προσέθεσε ότι στόχος είναι, ως επί το πλείστον, τα κτίρια που θα αδειάζουν στο κέντρο της Αθήνας να μετατρέπονται σε κοινωνικές κατοικίες. Αυτό θα συμβεί μέσω έργων ΣΔΙΤ, που θα προκηρυχθούν προφανώς όταν προχωρήσει και το σχέδιο μετεγκατάστασης των υπουργείων, το οποίο έχει πενταετή ορίζοντα. Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, η κίνηση αυτή θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς όχι μόνο θα εξασφαλιστεί στέγη για ανθρώπους χαμηλότερων εισοδημάτων, αλλά θα βελτιωθεί και το κυκλοφοριακό, καθώς με τη μετακόμιση περισσότερων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης θα περιοριστούν και οι ανάγκες μετακινήσεων. Επιπλέον, τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Σημειωτέον ότι ήδη υπάρχουν πολλά ακίνητα του Δημοσίου που είναι σήμερα κενά και θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πρωτοβουλία αυτή.

Σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη, δήμαρχο Αθηναίων, «το Δημόσιο έχει ένα πολύ κακό προηγούμενο σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων του. Υπάρχουν πολλά κενά κτίρια, είτε ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση είτε στον ΕΦΚΑ και άλλους φορείς του Δημοσίου. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στεγαστικά προγράμματα, που απευθύνονται ιδίως προς νέους, “τρέχουν” σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναμένονται και από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι έχουν εντοπίσει τις σημαντικές στεγαστικές ανάγκες, ιδίως για προσιτά ακίνητα, τόσο ως προς την τιμή πώλησης όσο και ως προς την τιμή ενοικίασης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Dimand Real Estate Δημήτρη Ανδριόπουλο, τα επόμενα επτά χρόνια εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200 κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας θα ανακατασκευαστούν και αναπλαστούν και θα αλλάξουν χρήση. Ενα εξ αυτών είναι, π.χ., το πρώην ΜΙΝΙΟΝ, το οποίο οδεύει προς αξιοποίηση το προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή