Με λιγότερους περιορισμούς η λειτουργία των καταστημάτων

Με λιγότερους περιορισμούς η λειτουργία των καταστημάτων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολύ λιγότερους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα εμπορικό κατάστημα αλλά και στα κομμωτήρια λειτουργούν από χθες οι επιχειρήσεις αυτών των κατηγοριών. Τα νέα, πιο ελαστικά μέτρα ισχύουν, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, έως το πρωί της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα σε καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shops, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων ορίζεται από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ., ενώ μέχρι τώρα ίσχυε ο κανόνας 1 άτομο ανά 9 τ.μ.

Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και στο υπόλοιπο λιανεμπόριο, όπου και εκεί ο κανόνας 1 άτομο ανά 9 τ.μ. αντικαθίσταται από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο κανόνας αυτός αφορά και τα καταστήματα που βρίσκονται εντός των εμπορικών κέντρων (malls) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα στα καταστήματα εντός των εμπορικών κέντρων ίσχυε ο κανόνας 1 άτομο ανά 9 τ.μ., ενώ για τους κοινόχρηστους χώρους αυτών ίσχυε ο κανόνας 1 άτομο ανά 5 τ.μ. Ο τελευταίος αυτός κανόνας καταργείται με την τελευταία κοινή υπουργική απόφαση και πλέον και εδώ ισχύει ο κανόνας 1 άτομο ανά 2 τ.μ.

Επιπλέον, καταργείται το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο που είχε θεσπισθεί τόσο για τα καταστήματα τροφίμων όσο και για το υπόλοιπο λιανεμπόριο και προέβλεπε τη δυνατότητα λειτουργίας τους από τις 7 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. για τα καταστήματα τροφίμων και από τις 7 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. για τα υπόλοιπα.

Στα κομμωτήρια και εν γένει στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς ισχύει επίσης ο κανόνας 1 άτομο ανά 2 τ.μ., ενώ μέχρι τώρα επιτρέπονταν 6 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 16 τ.μ. Δεν υπάρχει υποχρέωση προσέλευσης μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ πλέον επιτρέπεται η αναμονή εντός του κομμωτηρίου στους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο. Τέλος, και στα κομμωτήρια καταργείται το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο (7 π.μ.-9 μ.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή