Μινιόν: Πωλητήριο στο ιστορικό κτίριο από τη Folli Follie

Μινιόν: Πωλητήριο στο ιστορικό κτίριο από τη Folli Follie

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Folli Follie για την πώληση του ακινήτου που στέγαζε τα ιστορικά πολυκαταστήματα Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας.

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η Folli Follie για την πώληση του ακινήτου που στέγαζε τα ιστορικά πολυκαταστήματα Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας. Το κτίριο αποτελεί κουφάρι και χρειάζεται εκτενέστατη ανακατασκευή, πλην όμως βρίσκεται σε κομβικό σημείο στο κέντρο της Αθήνας και διαθέτει 21.000 τετραγωνικά μέτρα δόμησης.

Το ακίνητο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί είτε ως ξενοδοχείο είτε ως πολυκατάστημα ξανά.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον προέρχεται τόσο από εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων όσο και από Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας που αντιμετωπίζουν το ακίνητο δυνητικά ως χώρο ανάπτυξης είτε πολυκαταστήματος είτε ξενοδοχείου. Ενδιαφέρον αναφέρεται πως υπάρχει και από ορισμένα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, που αντιμετωπίζουν το κτίριο ως trophy asset. Ομιλοι λιανικού εμπορίου αλλά και λειτουργοί ξενοδοχείων φαίνεται να ενδιαφέρονται για την εκμίσθωσή του από όποιον τελικά το αποκτήσει και προς τούτο λέγεται πως έχουν συζητηθεί και πιθανές κοινοπραξίες.

Το πρώτο βήμα

Τη διαδικασία για την πώληση του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Βερανζέρου και Δώρου και η έκταση του οποίου είναι 21.000 τετραγωνικά μέτρα (πρόκειται για περισσότερα του ενός κτίρια που συνδέθηκαν δευτερογενώς), ξεκίνησε προ μερικών εβδομάδων η Folli Follie με σύμβουλο για τη βολιδοσκόπηση της αγοράς και τη διενέργεια της σχετικής διαδικασίας την εταιρεία Δανός.

Μινιόν: Πωλητήριο στο ιστορικό κτίριο από τη Folli Follie-1
ν. Το κτίριο αποτελεί κουφάρι και χρειάζεται εκτενέστατη ανακατασκευή, πλην όμως βρίσκεται σε κομβικό σημείο στο κέντρο της Αθήνας και διαθέτει 21.000 τετραγωνικά μέτρα δόμησης (φωτ. ΑΠΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο έχει αποτιμηθεί σε ένα εύρος τιμών από 25 έως και 35 εκατ. ευρώ, αλλά «παραμένει ακόμα άγνωστο το τι είναι διατεθειμένη να πληρώσει η αγορά», εξηγούν στην «Κ» κύκλοι του αθηναϊκού real estate. Επισημαίνουν επίσης το γεγονός πως μπορεί η ευρύτερη περιοχή που απαξιώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες να έχει προσελκύσει οψίμως σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχειακές κυρίως μονάδες, ωστόσο «παραμένει ακόμα ένα στοίχημα με ρίσκο σαφώς υψηλότερο από αυτό στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές του Συντάγματος και της λεωφόρου Συγγρού». Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ακίνητο δεν περιλαμβάνεται στα περιουσιακά στοιχεία που έχει δεσμεύσει η αρχή καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος εξαιτίας του σκανδάλου της Folli Follie.

Οι πιστωτές

Σε κάθε περίπτωση, η Folli Follie θα πρέπει να λάβει υψηλό τίμημα ή να προχωρήσει σε κάποια άλλη συμφωνία με τους πιστωτές της, για να μπορέσει να άρει τις δύο προσημειώσεις που βαρύνουν το εν λόγω ακίνητο, αφού το επενδυτικό κεφάλαιο Arena αλλά και οι πιστωτές ομολογιούχοι έχουν λάβει το Μινιόν ως εξασφάλιση έναντι της χρηματοδότησης και της στήριξης που παρείχαν αντίστοιχα στο σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας. Σχέδιο του οποίου η επικύρωση εκκρεμεί ακόμα από την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς οι τροποποιήσεις, που ζητήθηκαν από το δικαστήριο να γίνουν μετά την πρώτη εξέταση, υποβλήθηκαν και συζητήθηκαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Οι δύο προσημειώσεις είναι της τάξης των 22,5 εκατομμυρίων εκάστη, που σημαίνει πως για να προχωρήσει απρόσκοπτα η συγκεκριμένη συναλλαγή θα πρέπει να συναινέσουν οι πιστωτές στην άρση της. Ορισμένες πληροφορίες βέβαια θέλουν τους πιστωτές να είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το πωλητήριο που ανήρτησε η Folli Follie στο Μινιόν, καθώς επιζητούν να λάβουν μέρος των απαιτήσεών τους αμέσως μόλις αυτό καταστεί νομικά δυνατόν.

Μινιόν: Πωλητήριο στο ιστορικό κτίριο από τη Folli Follie-2

Ανοιξε το 1944

Το πολυκατάστημα Μινιόν άνοιξε πρώτη φορά τις θύρες του το 1944 και από τη δεκαετία του 1950 και μετά γιγαντώθηκε σε μεγάλο πολυκατάστημα ευρωπαϊκών μεγεθών με δεκάδες χιλιάδες ήδη και περί τα χίλια άτομα προσωπικό. Ηταν το πρώτο ελληνικό κατάστημα που χρησιμοποίησε κυλιόμενες σκάλες και κλιματισμό. Καταστράφηκε από εμπρησμό παραμονές Χριστουγέννων του 1980.

Επαναλειτούργησε μετά την ανακατασκευή του το 1983, αλλά η εταιρεία βαρυνόταν πλέον με τεράστια χρέη τα οποία έπρεπε να αναλάβει προκειμένου να το ανατάξει μετά την καταστροφή, και έτσι κρατικοποιήθηκε. Δεν παρουσίασε κέρδη για μια σχεδόν ολόκληρη δεκαετία και τελικά έκλεισε. Κάπου εκεί, στην αλλαγή της χιλιετίας, πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Φάις και από εκεί μαζί με την Elmec στη Folli Follie, η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να το νοικιάσει στο Δημόσιο για να στεγαστούν κρατικές υπηρεσίες. Κατόπιν «πάγωσε» κάθε προσπάθεια. Η τρέχουσα διαδικασία για την πώλησή του προβλέπεται να διαρκέσει όλο τον Νοέμβριο και προς τα τέλη του έτους να οριστικοποιηθεί ο αγοραστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή