«Οι ξένοι επενδύουν στην Ελλάδα, υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης»

«Οι ξένοι επενδύουν στην Ελλάδα, υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης»

Εναρξη της διαπραγμάτευσης του ομολόγου της ναυτιλιακής CPLP χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην Ελλάδα κάτι σωστό συμβαίνει, υπάρχει κλίμα εμπιστοσύνης και οι ξένοι έρχονται και επενδύουν στη χώρα, και γι’ αυτό θα πρέπει και το ελληνικό Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά για τα ομόλογα, γιατί ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να μπορεί να αισθάνεται σιγουριά και να προστατευθεί, χρειάζεται λοιπόν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ποιες εταιρείες μπαίνουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Μαρινάκης, πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading, αναφερόμενος στο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης του ομολόγου της ναυτιλιακής συμφερόντων του, CPLP, τη Δευτέρα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πρόσθεσε, δε, χαρακτηριστικά πως είναι «μεγάλη τύχη που ξεκινήσαμε κι εμείς (σ.σ. με την έκδοση ομολόγων που διατέθηκαν στην ελληνική χρηματαγορά) αλλά και η Costamare, μια πολύ σοβαρή εταιρεία με πολύ καλή φήμη» και ευχήθηκε «να συνεχίσει έτσι το Χ.Α. να προσελκύει εταιρείες καλές και σοβαρές, με πολύ καλή φήμη».

«Εχουμε μια παράδοση στις χρηματαγορές, ξεκινήσαμε από τη Νέα Υόρκη στον Nasdaq το 2007, από όπου έχουμε πληρώσει πάνω από 800 εκατ. δολάρια σε μερίσματα στους επενδυτές μας», υπογράμμισε.

Εναρξη της διαπραγμάτευσης του ομολόγου της ναυτιλιακής CPLP χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πενταετής ομολογιακή έκδοση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ προσέλκυσε ζήτηση ύψους 801 εκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες εγγραφές, και τιμολογήθηκε τελικά στο 2,65%.

Ο εφοπλιστής αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και στον ρόλο της ναυτιλίας εκτιμώντας πως «οι πράσινες επενδύσεις είναι το μέλλον», ενώ θυμίζοντας τις πυρκαγιές του καλοκαιριού ανέφερε πως «οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει, και το έργο της προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο της κυβέρνησης, πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε». Αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο της ναυτιλίας επισήμανε ότι «ο κλάδος μεταφέρει εκατομμύρια τόνους αγαθών και για το περιβάλλον, η ναυτιλία είναι ένας πολύ πιο καθαρός τρόπος μεταφοράς συγκρινόμενος με άλλους. Υπάρχουν και στοιχεία που το πιστοποιούν».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Capital Product Partners τόνισε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την υπερκάλυψη του ομολόγου της CPLP και την εισαγωγή μας στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ευχαριστούμε το ελληνικό επενδυτικό κοινό για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. H CPLP έχει ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης που εστιάζει στις επενδύσεις σε σύγχρονα πλοία με καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές συμβάλλοντας στην πράσινη ανάπτυξη».

Η εκδότρια του ομολόγου υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων σε έξι πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) τελευταίας γενιάς. «Η επένδυση αυτή θα μας επιτρέψει να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην πράσινη ανάπτυξη, αφού το φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP Γεράσιμος Καλογηράτος. «Παράλληλα θα ενισχύσει τον στόχο μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του στόλου μας, δεδομένου ότι τα πλοία αυτά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στο σύστημα πρόωσής τους, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 23%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή