ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιορισμένη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

periorismeni-anodos-stis-eyropaikes-agores-561557386

Με μικρά κέρδη έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές χάρη κυρίως στην άνοδο των μετοχών των τραπεζών και των εταιρειών πρώτων υλών, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στα αποτελέσματα που πρόκειται να ανακοινώσουν μέσα στην εβδομάδα αρκετοί επιχειρηματικοί κολοσσοί. Οι μετοχές των εταιρειών ορυχείων και των ενεργειακών σημείωσαν άνοδο 1,2% και 0,7% αντιστοίχως, λόγω κυρίως της ανάκαμψης που σημειώνουν οι τιμές του χαλκού μετά την πτώση των αποθεμάτων στις αποθήκες της Σαγκάης, αλλά και εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, που βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών. Το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν το βράδυ στα 84,99 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 1,47% και το Brent στα 86,44 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 1,06%. Είχε προηγηθεί η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο έχει ανακάμψει σχεδόν εξ ολοκλήρου μετά την κατάρρευση του περασμένου έτους.

Μιλώντας στο Reuters ο Αντρέα Τσιτσιόν, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στην TS Lombard, τόνισε πως «η αγορά ανησυχεί για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού εδώ και μερικές εβδομάδες και αυτό προδίδουν οι τιμές του πετρελαίου όταν κινούνται ανοδικά». Η άνοδος των ενεργειακών και των εταιρειών ορυχείων οδήγησε τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600 σε άνοδο 0,1%, ενώ την Παρασκευή είχε κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,17%.

Επιπλέον, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,17%, ενώ οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ο FTSE 100 του Λονδίνου και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισαν με κέρδη 0,33% και 0,37% αντιστοίχως.

Ανάμεσα στους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της HSBC, που σημείωσε άνοδο 1,1%, καθώς η ανησυχία για τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας αντικαταστάθηκε από την ευχάριστη έκπληξη μιας εκτόξευσης των κερδών της κατά 74% το τρίτο τρίμηνο, που της έδωσε, άλλωστε, τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών αξίας δύο δισ. δολαρίων. Μεγαλύτερη άνοδο, και συγκεκριμένα 2,2%, σημείωσε η μετοχή της σουηδικής χαλυβουργίας SSAB, αφού νωρίτερα είχε ανακοινώσει κέρδη τρίτου τριμήνου πάνω από τις προσδοκίες.