Στη δίνη των πληθωριστικών πιέσεων η διεθνής οικονομία

Στη δίνη των πληθωριστικών πιέσεων η διεθνής οικονομία

Οι κεντρικοί τραπεζίτες διερωτώνται εάν οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποδειχθούν παροδικές, αλλά οι ηγέτες των επιχειρηματικών ομίλων έχουν την απάντηση και γνωρίζουν ότι οι τιμές θα ακολουθήσουν έναν και μόνο δρόμο, αυτόν της ανόδου.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντρικοί τραπεζίτες διερωτώνται εάν οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποδειχθούν παροδικές, αλλά οι ηγέτες των επιχειρηματικών ομίλων έχουν την απάντηση και γνωρίζουν ότι οι τιμές θα ακολουθήσουν έναν και μόνο δρόμο, αυτόν της ανόδου.

Οι ελλείψεις εργατικών χεριών, καυσίμων, πλοίων για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, ημιαγωγών και οικοδομικών υλικών, ενόσω η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τον εγκλεισμό της πανδημίας, έχει υποχρεώσει όλες τις επιχειρήσεις, από τις κατασκευάστριες ηλεκτρικών οχημάτων έως τις σοκολατοποιίες, να κάνουν καθετί δυνατό να ελέγξουν το κόστος τους.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης έκαναν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από τη δεκαετία του 1980.

Ορισμένοι από τους κολοσσούς με τα γνωστότερα εμπορικά σήματα, τώρα πλέον μετακυλίουν τις υψηλότερες τιμές στο καταναλωτικό κοινό, προειδοποιώντας την πολιτική ηγεσία που χαράσσει τη νομισματική πολιτική, ότι τα πράγματα θα εκτραχυνθούν. «Αναμένουμε ο πληθωρισμός να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα του χρόνου σε σύγκριση με τα φετινά», επισημαίνει ο Γκραμ Πίτκετλι, οικονομικός διευθυντής της Unilever, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα της τελευταίας, από τα σαπούνια Dove μέχρι τα παγωτά Ben & Jerry’s και το απορρυπαντικό Persil καταναλώνονται από 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους ημερησίως.

Η Unilever προέβη σε αύξηση τιμών κατά 4,1% το τρίτο τρίμηνο, προειδοποιώντας πως επίκειται και άλλη, τουλάχιστον το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ ίσως να υπάρξει περαιτέρω άνοδος τιμών το 2022. Προ ημερών ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων στον κόσμο, αυτός της Nestle, δήλωσε ότι πρόκειται να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων του, όπως του Nescafe και των τροφών για οικόσιτα Purina, τόσο εντός του 2021 όσο και του 2022, διότι οι πρώτες ύλες ολοένα και ακριβαίνουν.

Μια πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία αποτύπωσε το εξής: το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις στον κλάδο της μεταποίησης στη χώρα έκαναν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από τη δεκαετία του 1980 και εντεύθεν, ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν στην άνοδο του κόστους και τις ελλείψεις προσωπικού. Οι δε προσδοκίες τους σχετικά με τις δαπάνες τους για το επόμενο τρίμηνο ήταν οι υψηλότερες από το 1977 και μετά. Η εκτίμηση των πραγμάτων από τις αίθουσες συσκέψεων έρχεται σε αντίθεση με την περισσότερο αμφίσημη προσέγγιση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα του πότε θα αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας, χωρίς, ωστόσο, να ανασχέσουν την πορεία της ανάκαμψης.

Σε προσχέδιο ανακοινωθέντος προ της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα απευθυνόταν έκκληση προς τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να τελούν σε ετοιμότητα για να λάβουν με αποφασιστικότητα μέτρα διατήρησης της σταθερότητας των τιμών. Εντούτοις, με την ολοκλήρωση των εργασιών η διατύπωση ήταν πιο συγκρατημένη. Αντί των μέτρων, το ΔΝΤ ζήτησε από τους χαράσσοντες πολιτική να παρακολουθούν στενά τη δυναμική των τιμών, αλλά να εξετάζουν τα πράγματα διά μέσου των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες υποχωρούν όσο εξομαλύνεται η λειτουργία των οικονομιών. «Το καίριο ερώτημα έχει να κάνει με το εάν διακρίνουμε ενώπιόν μας έναν εφήμερο πληθωρισμό ή όχι. Και επί του παρόντος ουδείς μπορεί να το απαντήσει», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ. Τέλος, ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, τόνισε πως δεν έχει σταματήσει να πιστεύει πως η πρόσφατη εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,1% είναι παροδική, αλλά η εν λόγω τράπεζα αναμένεται να είναι η πρώτη από τις μεγάλες που μετά την πανδημία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή