Δεκέμβριο θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι το θέμα της ακριβής ενέργειας

Δεκέμβριο θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι το θέμα της ακριβής ενέργειας

Στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. δεν προέκυψε συμφωνία για τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μικρογραφία της σχετικής συζήτησης που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Πέμπτη αποτέλεσε το χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο. Οπως ανέφερε ο Σλοβένος υπουργός Υποδομών, Ζερνέζ Βίρτοβεκ, δεν προέκυψε συμφωνία στη συνεδρίαση για την ανάγκη λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αγορά ενέργειας. Το ζήτημα των υψηλών τιμών, όπως ανέφερε, θα συζητηθεί και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της η Κάντρι Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας, τόνισε ότι δεν υπάρχει ένα βραχυπρόθεσμο εργαλείο που να ταιριάζει σε όλα τα κράτη-μέλη, των οποίων το ενεργειακό μείγμα και οι πολιτικές φορολόγησης της ενέργειας διαφέρουν σημαντικά. Ανέφερε ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν στοιχεία ότι η κερδοσκοπία στην αγορά άνθρακα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της τιμής του ρεύματος, αλλά ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή Αρχή (ESMA) παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό. Επιβεβαίωσε επίσης εκ νέου ότι ζητήματα όπως η κοινή προμήθεια αερίου και πρωτοβουλίες για την ενοποίηση των υποδομών αποθήκευσης θα είναι μέρος του πακέτου που θα παρουσιάσει η Κομισιόν τον Δεκέμβριο.

Η επίτροπος Ενέργειας τοποθετήθηκε επίσης για το επίμαχο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας και του ρόλου που θα παίξει στην πράσινη μετάβαση. «Εχει υπάρξει αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων», σχολίασε, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι μια μορφή ενέργειας χαμηλών εκπομπών, αλλά υπάρχει ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρηνικών αποβλήτων. Η σχετική απόφαση για το αν θα συμπεριληφθεί στην κατηγορία των δραστηριοτήτων που θα λαμβάνουν κοινοτική χρηματοδότηση ως «βιώσιμες» θα ληφθεί στο «προσεχές μέλλον», είπε.

Η κ. Σίμσον επανέλαβε ότι οι μόνες λύσεις μακροπρόθεσμα είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η επέκταση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών για την ηλεκτροπαραγωγή. To 2020 για πρώτη φορά οι ανανεώσιμες πηγές ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ε.Ε., όπως ανέφερε.

Εν τω μεταξύ εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία, εξέδωσαν προχθές κοινό non paper με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αναμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου. Στο έγγραφο εκφράζεται η στήριξη των «9» στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν ως πλαίσιο για τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις των κρατών-μελών για τον περιορισμό του αντίκτυπου των υψηλών τιμών αερίου. Εκφράζεται επίσης συμφωνία επί της ανάλυσης της επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στην παγκόσμια ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας και στις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης στην αγορά ορυκτών καυσίμων, αλλά όχι στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ή στις πολιτικές της Ε.Ε. για το κλίμα.

Οι λύσεις που προτείνουν οι «9» σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η ταχύτερη επέκταση της χρήση ανανεώσιμων πηγών και η ενίσχυση της διασυνοριακής διασύνδεσης των δικτύων. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας «χρειάζεται πολλή προσοχή», σημειώνουν, διαφωνώντας ευθέως με την «ad hoc μεταρρύθμιση» της χονδρικής αγοράς. Η κ. Σίμσον αναφέρθηκε εμμέσως χθες στην παρέμβαση αυτή, σημειώνοντας ότι «πολλοί υπουργοί προειδοποίησαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις βιαστικές αποφάσεις».

Τα επίπεδα αποθεμάτων αερίου της Ε.Ε. βρίσκονταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο 77%, έναντι 72% δύο εβδομάδες νωρίτερα. Ωστόσο παρέμεναν, για αυτή τη φάση της σεζόν, σε χαμηλά δεκαετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή