Η μεγάλη ζήτηση για χώρους logistics εκτοξεύει τα ενοίκια

Η μεγάλη ζήτηση για χώρους logistics εκτοξεύει τα ενοίκια

Συνεχίζεται το ράλι στην αγορά των ακινήτων logistics μετά την πανδημία, καθώς η ζήτηση έχει εκτοξεύσει τις τιμές.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το ράλι στην αγορά των ακινήτων logistics μετά την πανδημία, καθώς η ζήτηση έχει εκτοξεύσει τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα, τα ενοίκια για τη μίσθωση ενός νέου, σύγχρονου κτιρίου logistics έχει αυξηθεί κατά 15%, καθώς η ζήτηση είναι υψηλότερη της προσφοράς. Πλέον, «αναμένουμε ενοίκια της τάξεως των 5 ευρώ/τ.μ. στον Ασπρόπυργο», ανέφερε ο κ. Χρήστος Κάκκαβας της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Athens Economics – JLL. Σύμφωνα με τον ίδιο, «για πρώτη φορά βλέπουμε τους ξένους επενδυτές να κινούνται όχι μόνο για την απόκτηση ακινήτων, αλλά και εταιρειών του κλάδου της παροχής υπηρεσιών logistics (3PL), όπως έγινε με την περίπτωση του αμερικανικού fund HIG, που εξαγόρασε την εταιρεία Makios Logistics από τη Β. Ελλάδα».

Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς των logistics, τουλάχιστον για τα επόμενα 4-5 χρόνια, εμφανίστηκε και ο κ. Γιώργος Φιλόπουλος, διευθυντής επενδύσεων της Trastor ΑΕΕΑΠ, ο οποίος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι αξίες έχουν αυξηθεί κατά 30% συνολικά, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανόδου των ενοικίων διαμορφώνεται στο 5%. «Αυτή τη στιγμή έχουμε καταγράψει ζήτηση για τη μίσθωση 200.000 τ.μ. κτιρίων logistics, δείγμα του ότι ο τομέας αυτός αποτελεί μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, τόσο σήμερα όσο και τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Κάκκαβα, εκτός από την περιοχή του Ασπροπύργου, η οποία αποτελεί ιδανικό προορισμό για τις εταιρείες 3PL, θα πρέπει να αναμένεται η επένδυση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που σήμερα είναι πιο προσιτές. Μια τέτοια είναι τα Μέγαρα, ενώ τα Οινόφυτα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για υπηρεσίες απλής αποθήκευσης. Αντίστοιχα, ο Βοτανικός κρίνεται ιδανικός για την ανάπτυξη της αγοράς του «τελευταίου μιλιού», δηλαδή εγκαταστάσεων που θα βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, με στόχο την ταχύτερη μεταφορά των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή. Επίσης, το Μαρκόπουλο θεωρείται κατάλληλος προορισμός για τις αποθηκευτικές ανάγκες των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στον Ασπρόπυργο φθάνουν τα 5 ευρώ/τ.μ., ενώ εταιρείες αναζητούν 200.000 τ.μ. για μίσθωση.

Σημαντικές είναι και οι ανακατατάξεις στην αγορά των εμπορικών ακινήτων, τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από την κατά 77% εκτόξευση του τζίρου του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα το 2020. Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο Πεταλά, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Φουρλή, ο ρόλος του φυσικού καταστήματος θα είναι πλέον διαφορετικός, αφού θα πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά με το ηλεκτρονικό κατάστημα. Το κατάστημα θα έχει πλέον τον ρόλο της εμπειρίας, της εξυπηρέτησης και της εμπιστοσύνης που χρειάζεται ο καταναλωτής.

Η νέα αυτή τάση αναμένεται να αλλάξει και την εικόνα των μελλοντικών εμπορικών κέντρων. «Τα εμπορικά κέντρα του μέλλοντος θα μας αντιμετωπίζουν ως επισκέπτες, όχι ως καταναλωτές. Θα έχουν διαφορετικό σχεδιασμό με περισσότερους χώρους πρασίνου, χρήση βιώσιμων υλικών και με σημαντική ευελιξία, ώστε να μπορούν να μεταβάλλονται σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τις εκάστοτε τάσεις», ανέφερε η κυρία Μελίζα Παΐζη, επικεφαλής ανάπτυξης για το Ελληνικό, για τη Lamda Development. Οι παραπάνω αλλαγές θα ενσωματώνονται στα εμπορικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή