CVC: Ανω του 1,8 δισ. από το fund στην Ελλάδα

CVC: Ανω του 1,8 δισ. από το fund στην Ελλάδα

Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic, Vivartia, Δωδώνη, Skroutz, e-travel, D Marinas Hellas, Εθνική Ασφαλιστική και τώρα το 10% της ΔΕΗ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic, Vivartia, Δωδώνη, Skroutz, e-travel, D Marinas Hellas, Εθνική Ασφαλιστική και τώρα το 10% της ΔΕΗ. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα το επενδυτικό κεφάλαιο CVC και ο επικεφαλής του για τη χώρα Αλεξ Φωτακίδης έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν σχεδόν 2 δισ. ευρώ και φιλοδοξούν να καταστούν μαζί με τον Πρεμ Γουάτσα της Fairfax, την PSP και τη Fraport, οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.

Oι κινήσεις αυτές δεν θα πρέπει να εκπλήττουν. Ούτε ενδεχόμενες νέες εξαγορές. Νωρίτερα το καλοκαίρι, ο Α. Φωτακίδης μιλώντας στην «Κ» τόνιζε πως «φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στην Ελλάδα».

Με οπλοστάσιο 100 δισεκατομμυρίων κεφαλαίων υπό διαχείριση που αναζητούσαν και εξακολουθούν να αναζητούν ευκαιρίες αποδόσεων ανά την υφήλιο, ο κατακερματισμένος κλάδος της υγείας στην Ελλάδα ήταν αυτός που προσείλκυσε αρχικά το ενδιαφέρον των διαχειριστών της CVC.

Ποια είναι η CVC που καθίσταται σταδιακά ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα.

Σήμερα, μετά την απόκτηση, σε συνεργασία και με ελληνικά συμφέροντα, των περισσότερων από τα μεγάλα ιδιωτικά ελληνικά νοσοκομεία αλλά και συναφών δραστηριοτήτων (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic, AlfaLab, Y-Logimed, Business Care), προχωράει και στην εξαγορά και της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα έναντι 385 εκατ. ευρώ, ενώ είναι πλέον και ιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρείας τροφίμων Vivartia εξαγοράζοντάς την από τη Marfin Investment Group (MIG) σε μια συμφωνία που αποτίμησε την ελληνική εταιρεία γάλακτος και τροφίμων άνω των 620 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε και η εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και πληροφορίες στην αγορά εκτιμούν πως οι κινήσεις στον χώρο των τροφίμων δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, έχει αποκτήσει συμμετοχές σε μαρίνες μέσω της εξαγοράς τουρκικής εταιρείας αλλά και το 49% της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz.gr. Εφόσον η υπό έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής προχωρήσει, όπως και η απόκτηση του 10% της ΔΕΗ, η εδρεύουσα στο Λουξεμβούργο CVC, η οποία έλκει την καταγωγή της από την επενδυτική οικογένεια της αμερικανική Citicorp, θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα, μαζί με ομίλους όπως η καναδική PSP Investments και η γερμανική Fraport.

Η CVC ιδρύθηκε το 1981 και θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνή private equity & credit funds με 105,1 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, 160,3 δισ. δολάρια δεσμευμένων προς επένδυση κεφαλαίων (commitments) και ένα παγκόσμιο δίκτυο 23 τοπικών γραφείων: 15 στην Ευρώπη και στην Αμερική και 8 στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.

Το 2020 το CVC έκλεισε τη συμφωνία με τη Marfin Investment Group για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia. MIG και CVC δεν ήταν άγνωστοι μεταξύ τους, αφού πριν από τρία χρόνια, τον Νοέμβριο του 2018, η πρώτη πούλησε στη δεύτερη τον εισηγμένο όμιλο Υγεία. Τότε με τίμημα 0,95 ευρώ ανά μετοχή το fund CVC απέκτησε το 70,38% του νοσοκομειακού ομίλου καταβάλλοντας 204,4 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε αυτή με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τώρα, η CVC με την κίνησή της στη ΔΕΗ, που αθροιζόμενη μαζί με τις προηγούμενες επενδύσεις της δίνει συνολικά επενδεδυμένα ή δεσμευμένα προς τούτο κεφάλαια άνω του 1,8 δισ. ευρώ, εμφανίζεται συνεπής στη στρατηγική της να αυξήσει την έκθεσή της στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή