Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η υποβολή προσφορών για την ΑΜΚ

Attica Bank: Ολοκληρώθηκε η υποβολή προσφορών για την ΑΜΚ

Σε κρίσιμη φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών τη Δευτέρα.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών τη Δευτέρα. Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, «η Attica Bank έλαβε προσφορές από όλους τους υποψήφιους επενδυτές που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές και σε συνεργασία με τους συμβούλους της θα προχωρήσει στην αξιολόγησή τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για πέντε προσφορές στις οποίες περιλαμβάνεται και αυτή του ΤΜΕΔΕ. Το ενδιαφέρον ωστόσο κρίνεται στη συμμετοχή των νέων ιδιωτών επενδυτών, επικρατέστεροι των οποίων, όπως έχει γράψει η «Κ», είναι τα funds Ellington, Bain και J.C. Flowers. Bain και J.C. Flowers έχουν καταθέσει από κοινού προσφορά, ενώ η Ellington έχει προχωρήσει στην εξαγορά του ποσοστού που διέθετε η Attica Bank στην εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων Thea Artemis Financial Solutions. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη της εβδομάδας, είναι η δομή της ΑΜΚ, που εκτός από τη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ προεξοφλεί και τη συμμετοχή με νέο χρήμα του ΤΧΣ.

Η τράπεζα προχωράει τώρα στην αξιολό-γησή τους – Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι από 120 έως 240 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο μετά την πρόσφατη μετατροπή των warrants που είχαν εκδοθεί υπέρ του Δημοσίου, ελέγχει πλέον το 68,2% στην Attica Bank και ζητούμενο είναι το ύψος της συμμετοχής του στην ΑΜΚ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί και η συμμετοχή νέων ιδιωτών που θα επιδιωχθεί να πάρουν πλειοψηφικό πακέτο στην Attica Bank. Κρίσιμος είναι και ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ, το ποσοστό του οποίου έχει μειωθεί στο 14,7% –από 46,32% πριν από τη μετατροπή των warrants– και με βάση όλες τις ενδείξεις θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ διατηρώντας τουλάχιστον το σημερινό του ποσοστό. Ο ΕΦΚΑ διαθέτει πλέον ποσοστό 10,3% –από 32,33% πριν από τη μετατροπή– ενώ το ποσοστό των λοιπών μετόχων έχει μειωθεί στο 6,8% από 21,35%.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι από 120 έως 240 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να καλυφθεί στο ανώτατο όριο προκειμένου να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, που θα της επιτρέψει να προχωρήσει στο πλάνο εξυγίανσης που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Attica Bank. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2021 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας έχει υποχωρήσει στο 3,1% λόγω των αυξημένων προβλέψεων που έλαβε για την κάλυψη της ζημιάς από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις που προτίθεται να κάνει.

Η τράπεζα δρομολογεί τρεις τιτλοποιήσεις για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, τις οποίες σκοπεύει να εντάξει στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, «Ηρακλή», και η διαδικασία παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή