Υψηλές επιδόσεις για το «Ελ. Βενιζέλος» στις απευθείας πτήσεις

Υψηλές επιδόσεις για το «Ελ. Βενιζέλος» στις απευθείας πτήσεις

Κατέλαβε τη 13η θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη άμεση συνδεσιμότητα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατέλαβε τη 13η θέση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη άμεση συνδεσιμότητα.

Τη 13 θέση στην κατάταξη των 20 ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη άμεση συνδεσιμότητα καταλαμβάνει ο αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος» το 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του 31ου ετήσιου συνεδρίου του φορέα που πραγματοποιείται στη Γενεύη και ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Η άμεση συνδεσιμότητα υπολογίζεται βάσει του αριθμού των πτήσεων, ενώ λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο ο προορισμός τους αλλά και η συχνότητά τους.

Με βάση τον αριθμό των απευθείας συνδέσεων για τον Σεπτέμβριο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καταγράφει χαμηλότερες επιδόσεις κατά 23% σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για απώλειες που είναι από τις μικρότερες συγκριτικά με τα υπόλοιπα δεκαεννέα αεροδρόμια της κατάταξης, βάσει της έκθεσης. Στο «Ελ. Βενιζέλος», που έχει επωφεληθεί από τα διεθνή ταξίδια αναψυχής και τις πτήσεις εσωτερικού, ο μέσος όρος των τακτικών εβδομαδιαίων πτήσεων προς μία κατεύθυνση (one-way) κατά τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 1.830, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ACI Europe. Στην πρώτη θέση από πλευράς απευθείας συνδεσιμότητας βρίσκεται το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ με μέσο όρο 3.243 τακτικών εβδομαδιαίων πτήσεων προς μία κατεύθυνση (one-way) και ακολουθεί αυτό της Κωνσταντινούπολης με 3.158 πτήσεις.

«Τα ταξίδια αναψυχής και η στροφή των τουριστών σε απευθείας συνδέσεις για λόγους υγειονομικής ασφάλειας είχαν θετική επίδραση σε αεροδρόμια όπως αυτό της Αθήνας. Σε αντίθεση δηλαδή με αερολιμένες όπως το Χίθροου, που επιλέγουν σε μεγαλύτερο βαθμό όσοι μετακινούνται για επαγγελματικούς σκοπούς», αναφέρει στην «Κ» ο δρ Ανδρέας Παπαγεωργίου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέλος του  εκτελεστικού συμβουλίου της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ACI Europe Ολιβιέ Γιάνκοβεκ, η συμβολή στην οικονομία από την αύξηση της απευθείας συνδεσιμότητας είναι σημαντική, καθώς έχει υπολογιστεί ότι άνοδος 10% των άμεσων πτήσεων ενισχύει κατά 0,5% το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Στην ίδια έκθεση το ACI Europe αναφέρει ότι τα αεροδρόμια στην Ευρώπη, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου, έχουν απολέσει 1,26 δισ. επιβάτες, μέγεθος που είναι μειωμένο κατά 62% σε σχέση με το 2019. Κατά τις προβλέψεις του ACI Europe, ο ρυθμός ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης ενισχύεται τους ερχόμενους μήνες και το 2022 λόγω του «ανοίγματος» των διατλαντικών αγορών στους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, αλλά και της σταδιακής χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών σε μακρινούς προορισμούς, όπως η Ασία. Ως εκ τούτου, ο φορέας εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα ανακάμψει πλήρως το 2025, ενώ το 2022 θα είναι χαμηλότερη κατά 32% σε σχέση με το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή