Iστορικά υψηλά σε τζίρο και κέρδη καταγράφει φέτος η Mytilineos

Iστορικά υψηλά σε τζίρο και κέρδη καταγράφει φέτος η Mytilineos

Ο όμιλος επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ιστορικά επίπεδα κύκλου εργασιών και κερδοφορίας καταγράφει φέτος η Mytilineos, ενώ παράλληλα επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, προετοιμάζοντας τη μετάβαση σε ακόμη πιο αυξημένα οικονομικά μεγέθη τα αμέσως επόμενα έτη σε ευθυγράμμιση και με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει. Τα αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία αποτυπώνουν τη θετική πορεία της, με τις αυξημένες επιδόσεις των τομέων μεταλλουργίας, έργων βιώσιμης ανάπτυξης και ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας να αντιστάθμισαν πλήρως την αναμενόμενα μειωμένη επίδοση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που οφείλεται κυρίως στην προγραμματισμένη μεγάλη συντήρηση της μονάδας Korinthos Power διάρκειας 3 μηνών και την πίεση που ασκούν τα ιδιαίτερα αυξημένα κοστολόγια φυσικού αερίου.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1.698,1 εκατ. έναντι 1.341,0 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 27%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 241,2 εκατ. έναντι 234,5 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2020. Εξαιρουμένων των επιδράσεων μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων, η προσαρμοσμένη αύξηση του EBITDA για το εννεάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 ανέρχεται σε περίπου 23%. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 115,2 εκατ. για το εννεάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 13% σε σύγκριση με τα 101,8 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Αν η σύγκριση γινόταν σε προσαρμοσμένη για έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα βάση, η αύξηση σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020 ανέρχεται σε 55%.

Ο κύκλος εργασιών του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο στα 687,9 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 40,5% του συνολικού κύκλου εργασιών, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος (+3%) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η δραστηριότητα επηρεάστηκε στο σκέλος της παραγωγής από την ενεργειακή κρίση που ταλαιπωρεί την Ευρώπη και η οποία το γ΄ τρίμηνο του έτους επιβάρυνε τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά με αύξηση της τάξης του 167%.

Στο 9μηνο σημειώ- νεται αύξηση 27% στον κύκλο εργασιών και 13% στα καθαρά κέρδη σε σύγκριση με το 2020.

Σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις κατέγραψε στο εννεάμηνο ο τομέας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 244,3 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 15 εκατ., αυξημένα κατά 31%, έναντι 11,5 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου το 2020.

O τομέας μεταλλουργίας στο εννεάμηνο του 2021 κατέγραψε κύκλο εργασιών 482,3 εκατ., που αντιστοιχεί σε 28,4% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 393  εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 119,4 εκατ., έναντι 115,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο κλάδος διεθνώς χαρακτηρίζεται από τις υψηλές τιμές αλουμινίου λόγω της αυξημένης ζήτησης, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν μετά την πανδημία. Σε επίπεδο κόστους, η αύξηση των πρώτων υλών, του μεταφορικού κόστους και των τιμών των ρύπων έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής της αλουμίνας και του πρωτόχυτου αλουμινίου. Αρκετές μονάδες στην Ευρώπη έχουν αναγκαστεί να περικόψουν την παραγωγή τους, ενώ η Mytilineos, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, εκμεταλλευόμενη τις υψηλές χρηματιστηριακές τιμές αλουμινίου κατοχυρώνει αυξημένη κερδοφορία και τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Σε κερδοφόρο πορεία παρέμεινε τέλος και ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης, καταγράφοντας στο εννεάμηνο κύκλο εργασιών στα 283,6 εκατ., έναντι 209,7 το εννεάμηνο του 2020 και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 29,6 εκατ. έναντι ζημιών 12 εκατ. στο εννεάμηνο του 2020.

Τη σύσταση για αγορά καθώς και την τιμή-στόχο των 21,5 ευρώ/μετοχή σχεδόν στο 40% από τα τρέχοντα επίπεδα, διατηρεί στην έκθεσή της μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου η Citi. Το μείγμα της κερδοφορίας χαρακτηρίζεται ενθαρρυντικό, με το EBITDA στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να είναι καλύτερο των εκτιμήσεων. Η Citi προβλέπει πολύ σημαντική αύξηση στην κερδοφορία της Μytilineos για το 2022, και θεωρεί πως η αγορά θα υποδεχθεί θετικά τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή