ΗΠΑ και Κίνα ξεκίνησαν συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο για το εμπόριο

ΗΠΑ και Κίνα ξεκίνησαν συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο για το εμπόριο

Ουάσιγκτον και Πεκίνο επιχειρούν να αρχίσουν και πάλι να συνομιλούν προκειμένου να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διενέξεις στον τομέα του εμπορίου.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον και Πεκίνο επιχειρούν να αρχίσουν και πάλι να συνομιλούν προκειμένου να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διενέξεις στον τομέα του εμπορίου. Ως εκ τούτου, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης και αρμόδιος των οικονομικών θεμάτων, Λιου Χε, εγκαινίασε τη Δευτέρα συνομιλίες με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν. Οπως επισημαίνουν διεθνή ΜΜΕ, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έφτασαν κυριολεκτικά στο ναδίρ επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ και του προηγούμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Αιτία υπήρξε κατά κύριο λόγο ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ στην Κίνα, αλλά και γενικότερα στους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της υπερδύναμης. Στην πράξη ο εμπορικός πόλεμος άρχισε με καταιγισμό δασμών που επέβαλε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές από την Κίνα και συνέχισε με τα αντίποινα του Πεκίνου, που επέβαλε δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ. Πολλοί από τους δασμούς αυτούς εξακολουθούν να ισχύουν, μολονότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν θεωρητικά ένα είδος εκεχειρίας τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και υπέγραψαν την προκαταρκτική συμφωνία για το εμπόριο που προβλέπει εκατέρωθεν δεσμεύσεις. Εκτοτε τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν επανειλημμένως δημοσιεύσει ρεπορτάζ, που φέρουν τουλάχιστον την Κίνα να μην έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τότε.

Σχολιάζοντας τη συνάντηση της κ. Γέλεν με τον κ. Λιου, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε πως «οι συνομιλίες που είχαν ήταν πραγματιστικές, ειλικρινείς και εποικοδομητικές». Διευκρινίζεται ιδιαιτέρως, πάντως, πως η Κίνα αναφέρθηκε στην «ανησυχία» της για τις αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις και ζήτησε να αρθούν. Τα δύο μέρη «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο», προστίθεται στο κείμενο. Επρόκειτο για τη δεύτερη φορά που ο Λιου Χε είχε επαφές με στέλεχος της κυβέρνησης  Μπάιντεν αυτόν τον μήνα, καθώς έχει προηγηθεί η συνομιλία του με την κινεζικής καταγωγής εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο, Κάθριν Τάι.

Για «ειλικρινείς» και «εποικοδομητικές» επαφές έκαναν λόγο οι δύο πλευρές.

Προχωρώντας σε έναν απολογισμό της συνομιλίας, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος έπληξε σκληρά τα δίκτυα εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο και υπενθύμισε πως «οι εξελίξεις στις δύο οικονομίες μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία». Προσέθεσε, πάντως, την εκτίμησή της πως η επαφή με τον Κινέζο αξιωματούχο υπήρξε ειλικρινής.

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον υπέγραψαν την ανακωχή στον εμπορικό τους πόλεμο, συμφωνία που έμεινε γνωστή με την ονομασία Φάση 1, στις αρχές του 2020, λίγο καιρό προτού παραλύσει ο κόσμος εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που πέρασε τα σύνορα της Κίνας και μεταδόθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Δυνάμει της συμφωνίας που είχαν συνάψει, η Κίνα δεσμεύθηκε να αγοράζει επιπλέον αγαθά αμερικανικής προέλευσης αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο χρόνια. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν –σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση– να ενισχύσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό τους σε μακροοικονομικά ζητήματα. Οπως, πάντως, έχουν επανειλημμένως επισημάνει πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, η στάση της Ουάσιγκτον υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά έναντι της Κίνας, καθώς, όχι μόνον παραμένουν οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα, αλλά αντιθέτως έχουν προστεθεί περιορισμοί στους Αμερικανούς επενδυτές ως προς τις τοποθετήσεις τους σε ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή