Facebook: Αύξηση κερδών, παρά τα σκάνδαλα

Facebook: Αύξηση κερδών, παρά τα σκάνδαλα

Ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Facebook εμφάνισε υψηλότερα των αναμενομένων κέρδη κατά το τρίτο τρίμηνο, ανεξαρτήτως του ότι συνεχίζονται τα αρνητικά δημοσιεύματα για τη δράση του, την οποία αποκάλυψε πληροφοριοδότρια δημοσίου συμφέροντος και πρώην εργαζομένη του.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Facebook εμφάνισε υψηλότερα των αναμενομένων κέρδη κατά το τρίτο τρίμηνο, ανεξαρτήτως του ότι συνεχίζονται τα αρνητικά δημοσιεύματα για τη δράση του, την οποία αποκάλυψε πληροφοριοδότρια δημοσίου συμφέροντος και πρώην εργαζομένη του. Ειδικότερα, το διάστημα από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους η εταιρεία είχε κέρδη της τάξεως των 9 δισ. δολαρίων, όταν το ίδιο διάστημα πριν από έναν χρόνο είχε 7,8 δισ. δολάρια. Παρά ταύτα, δέχθηκε πλήγμα από τη νέα ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος iOS 14 της Apple, η οποία ουσιαστικά καθιστά δυσκολότερο τα εμπορικά σήματα να κατευθύνουν στοχευμένα διαφημίσεις σε συγκεκριμένους χρήστες. Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά του το ενημερωτικό δίκτυο του BBC. Εν τω μεταξύ, η πρώην υπάλληλος, Φράνσις Χάουγκεν, έδωσε πλήθος εσωτερικών εγγράφων στη δημοσιότητα, ισχυριζόμενη ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έθετε σε προτεραιότητα τα κέρδη εις βάρος της ασφαλείας των χρηστών. Πληθώρα ρεπορτάζ που παρουσιάζουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας αναφέρουν ότι βάσει των εγγράφων φαίνεται ότι η Facebook κατέβαλε προσπάθειες να μετριάσει το περιεχόμενο, που προωθούσε τη ρητορική μίσους και την εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Στις αρχές της εβδομάδας ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Mαρκ Ζούκερμπεργκ, μιλώντας στους επενδυτές είπε: «Αυτό, το οποίο βλέπουμε αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν δεδομένα που διέρρευσαν και να αποτυπώσουν ψευδή εικόνα της εταιρείας μας».

Εφθασαν το τρίτο τρίμηνο του έτους τα 9 δισ. δολάρια από 7,8 δισ. πέρυσι το ίδιο διάστημα.

Το 12μηνο από τις 31 Οκτωβρίου 2020 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ο κολοσσός των κοινωνικών δικτύων ανέφερε ότι εμφάνισε μηνιαία αύξηση χρηστών κατά 6%, φθάνοντας τα 2,91 δισεκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Αλλά τα έσοδά του, όπως αποδεικνύεται, απέχουν ώς έναν βαθμό από τις προβλέψεις των αναλυτών (29,58 δισ. δολάρια) και διαμορφώνονται στα 29,01 δισ. δολάρια χάρις στην ψηφιακή διαφήμιση. Η απόκλιση αυτή αποδίδεται στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους νέους κανόνες ιδιωτικότητας της Apple, ενώ αναμένεται να έχουν επιπτώσεις και στις ψηφιακές δραστηριότητες της Facebook κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αν και θα υπάρξει εξομάλυνση συν τω χρόνω. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε πως προτίθεται να δαπανήσει περί τα 10 δισ. δολάρια στον βραχίονά της για το «μετασύμπαν» εντός του 2021, το οποίο είναι γνωστό και ως Εργαστήριο Πραγματικότητας του Facebook. Εργο του είναι να δημιουργήσει υλικό για την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα, καθώς και λογισμικό και περιεχόμενο.

Σε διεθνή κλίμακα, πάντως, ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται στο στόχαστρο των αρμοδίων ρυθμιστικών Αρχών, οι οποίες τον εξετάζουν ενδελεχώς σχετικά με τις αμφιλεγόμενες πρακτικές του. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ έχει κινηθεί νομικά εναντίον του, ισχυριζόμενη ότι εφαρμόζει μονοπωλιακή πολιτική. Τα έγγραφα, τα οποία έφερε στο φως η Φράνσις Χάουγκεν, απλώς επιτείνουν τις πιέσεις που δέχεται η Facebook. Σε αυτά περιλαμβάνονται στοιχεία εσωτερικής έρευνας για την επίδραση του Instagram (μέλους του ομίλου) στην εφηβική ψυχική υγεία, την οποία γνώριζε ο κολοσσός, για το εάν προωθούν οι πλατφόρμες τους διαχωρισμούς των ανθρώπων, αλλά και για το πώς χειρίστηκε την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή