32 δισ. δολ. άντλησαν οι τεχνολογικές startups για το κλίμα

32 δισ. δολ. άντλησαν οι τεχνολογικές startups για το κλίμα

Εργάζονται στο πεδίο της μείωσης των ρύπων ή της αντιμετώπισης των συνεπειών από την υπερθέρμανση του πλανήτη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νεοφυείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που εργάζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια-ρεκόρ ύψους 32 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ανάλυσης καινοτόμων κεφαλαίων Dealroom και της London & Partners. Η έκθεση δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και την αναφέρει το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC. Πρόκειται για χρήματα τα οποία έχουν δοθεί από επενδυτικά καινοτόμα κεφάλαια και τα φετινά έχουν ξεπεράσει ήδη το σύνολο των αντιστοίχων για το 2020. Εν τω μεταξύ, από το 2016 και μετά έχουν υπερτετραπλασιαστεί οι επενδύσεις στις εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εκείνη τη συγκεκριμένη χρονιά είχαν ανέλθει σε μόλις 6,6 δισ. δολάρια.

Αυτή η στήριξη στις τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις με επίκεντρό τους το κλίμα παρατηρείται ενόσω ορισμένοι από τους ισχυρότερους επενδυτικούς οίκους χαιρετίζουν τις δυνατότητές τους. Λόγου χάριν, στην αρχή της εβδομάδας, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, δήλωσε πως αναμένει ότι οι επόμενες 1.000 νεοφυείς εταιρείες με αξία πολλά δισεκατομμύρια δολάρια θα σχετίζονται με την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος. Ο δε δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς είχε υπογραμμίσει από πλευράς του την προηγούμενη εβδομάδα ότι προσδοκά να ανακύψουν 8 ή 10 Tesla με δραστηριότητα στο Διάστημα. Την περίοδο 2016-2021 στις ΗΠΑ οι νεοφυείς του κλίματος αποκόμισαν τα περισσότερα χρηματοδοτικά κεφάλαια και έπονται εκείνες στην Κίνα, στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα, πάντως, με τα ευρήματα της προαναφερθείσης έκθεσης, η Ευρώπη είναι η περιφέρεια που αναπτύσσεται ταχύτερα διεθνώς με γνώμονα την τεχνολογία κλίματος. Τα ευρήματα αναλύουν επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, που εργάζονται στο πεδίο της μείωσης των ρύπων ή της αντιμετώπισης των συνεπειών από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα ευρωπαϊκά καινοτόμα κεφάλαια έχουν τοποθετήσεις σε εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου στο εν λόγω πεδίο 8 δισ. δολάρια φέτος εν συγκρίσει με 1,1 δισ. δολάρια το 2016, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της εταιρείας ανάλυσης καινοτόμων κεφαλαίων Dealroom και της London & Partners. Οπότε είναι σαφές ότι οι επενδύσεις επταπλασιάστηκαν. Τέλος, εξαιρουμένης της Μπέι Ερια στην Καλιφόρνια, το Λονδίνο έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νεοφυών στο συγκεκριμένο πεδίο, καθώς έχουν δημιουργηθεί 416 από αυτές μετά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 και αποτιμώνται αθροιστικά σε 28 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή