Η Hertz παρήγγειλε στην Tesla 100.000 αυτοκίνητα Model 3

Η Hertz παρήγγειλε στην Tesla 100.000 αυτοκίνητα Model 3

Εκτόξευση μετοχής, κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολ. για την εταιρεία του Μασκ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η πέμπτη κατά σειρά αμερικανική εταιρεία η οποία ξεπερνάει σε χρηματιστηριακή αξία το 1 τρισ. δολάρια και η πρώτη από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, χάρις σε μία και μόνη παραγγελία από την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz. Συγκεκριμένα, η Ηertz παρήγγειλε στην Τesla 100.000 αυτοκίνητα, με την αξία της παραγγελίας να φθάνει τα 4,2 δισ. δολάρια.

Η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό στο χρηματιστήριο, με την κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών να ενισχύεται κατά 119 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 28 φορές την αξία της διμερούς συμφωνίας. Η μετοχή της Τesla ενισχύθηκε κατά 12,6%, φέρνοντας την αξία της σε επίπεδα άνω του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά και την περιουσία του δημιουργού και επικεφαλής της Ελον Μασκ στα 288,6 δισ. δολάρια. Τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε πλουσιότερος κατά 36,2 δισ. δολάρια, ενώ η συμμετοχή του στην Tesla φθάνει το 23%.  

Μετά το νέο άλμα της μετοχής της Tesla, η περιουσία του Ελον Μασκ εκτιμάται στα 288,6 δισ. δολ.

Πάντως, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το BBC, μπορεί η καλιφορνέζικη εταιρεία που ίδρυσε ο Ελον Μασκ να έχει την υψηλότερη αξία εντός κλάδου, αλλά η Ford και η GM πουλάνε πιο πολλά αυτοκίνητα. Εν τω μεταξύ, σε ανάλογα επίπεδα είχαν φθάσει μόνο εταιρείες της υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων οι Apple, Microsoft, Amazon και η μητρική της Google, Alphabet. Βέβαια, όπως παρατηρεί στο BBC η αναλύτρια Μισέλ Φλέρι, για τους μεν τεχνολογικούς κολοσσούς απαιτήθηκαν 23 χρόνια να εξασφαλίσουν τέτοια χρηματιστηριακή αξία, για τη δε Tesla μόλις έντεκα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι επί σειρά ετών η Tesla αγωνιζόταν να ενισχύσει την παραγωγή των αυτοκινήτων της, δίδοντας το περιθώριο σε επενδυτές να εικάζουν ότι δυνητικά θα μπορούσε να πτωχεύσει. Ωστόσο, το 2021 η αυτοκινητοβιομηχανία με τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα αναβάθμισε τον ρόλο της, καθιστάμενη κερδοφόρος για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της. Η παραγγελία της εταιρείας μίσθωσης οχημάτων Hertz είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των ομολόγων της επιχειρήσεων με κριτήριο τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ λογίζεται και ως ακόμα μία περαιτέρω ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτά.

Ειδικότερα, η Hertz θα καταβάλει στην εταιρεία του Μασκ το ποσόν των 4,2 δισ. δολαρίων σε βάθος 14 μηνών για να αποκτήσει 100.000 Model 3, αριθμός ο οποίος ισούται με το ένα πέμπτο του στόλου της. Συν τοις άλλοις, θα κατασκευάσει δίκτυο με σταθμούς φόρτισης σε μια χώρα, η οποία στερείται ανάλογης υποδομής, κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να το αλλάξει. Τα αυτοκίνητα της Tesla έχουν αυτονομία 200 μιλίων. «Τώρα πλέον τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται ο κανόνας και μόλις έχουμε αρχίσει να βλέπουμε την αυξανόμενη ζήτηση και το εντονότερο ενδιαφέρον», υπογραμμίζει ο προσωρινός επικεφαλής της Hertz, Μαρκ Φιλντς. Το παρελθόν έτος η Tesla κατασκεύασε σχεδόν 500.000 οχήματα, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα 9,3 εκατομμύρια της γερμανικής Volkswagen, τα 7,2 εκατομμύρια της ιαπωνικής Toyota και τα 6,8 εκατομμύρια της γαλλοϊαπωνικής συμμαχίας Renault – Nissan – Mitsubishi.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή