ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Hertz παρήγγειλε στην Tesla 100.000 αυτοκίνητα Model 3

Εκτόξευση μετοχής, κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολ. για την εταιρεία του Μασκ

i-hertz-pariggeile-stin-tesla-100-000-aytokinita-model-3-561558961

Είναι η πέµπτη κατά σειρά αµερικανική εταιρεία η οποία ξεπερνάει σε χρηματιστηριακή αξία το 1 τρισ. δολάρια και η πρώτη από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, χάρις σε μία και μόνη παραγγελία από την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz. Συγκεκριμένα, η Ηertz παρήγγειλε στην Τesla 100.000 αυτοκίνητα, με την αξία της παραγγελίας να φθάνει τα 4,2 δισ. δολάρια.

Η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό στο χρηματιστήριο, με την κεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών να ενισχύεται κατά 119 δισ. δολάρια, δηλαδή κατά 28 φορές την αξία της διμερούς συμφωνίας. Η μετοχή της Τesla ενισχύθηκε κατά 12,6%, φέρνοντας την αξία της σε επίπεδα άνω του 1 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά και την περιουσία του δημιουργού και επικεφαλής της Ελον Μασκ στα 288,6 δισ. δολάρια. Τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε πλουσιότερος κατά 36,2 δισ. δολάρια, ενώ η συμμετοχή του στην Tesla φθάνει το 23%.  

Μετά το νέο άλμα της μετοχής της Tesla, η περιουσία του Ελον Μασκ εκτιμάται στα 288,6 δισ. δολ.

Πάντως, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το BBC, μπορεί η καλιφορνέζικη εταιρεία που ίδρυσε ο Ελον Μασκ να έχει την υψηλότερη αξία εντός κλάδου, αλλά η Ford και η GM πουλάνε πιο πολλά αυτοκίνητα. Εν τω μεταξύ, σε ανάλογα επίπεδα είχαν φθάσει μόνο εταιρείες της υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων οι Apple, Microsoft, Amazon και η μητρική της Google, Alphabet. Βέβαια, όπως παρατηρεί στο BBC η αναλύτρια Μισέλ Φλέρι, για τους μεν τεχνολογικούς κολοσσούς απαιτήθηκαν 23 χρόνια να εξασφαλίσουν τέτοια χρηματιστηριακή αξία, για τη δε Tesla μόλις έντεκα.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι επί σειρά ετών η Tesla αγωνιζόταν να ενισχύσει την παραγωγή των αυτοκινήτων της, δίδοντας το περιθώριο σε επενδυτές να εικάζουν ότι δυνητικά θα μπορούσε να πτωχεύσει. Ωστόσο, το 2021 η αυτοκινητοβιομηχανία με τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα αναβάθμισε τον ρόλο της, καθιστάμενη κερδοφόρος για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της. Η παραγγελία της εταιρείας μίσθωσης οχημάτων Hertz είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των ομολόγων της επιχειρήσεων με κριτήριο τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ λογίζεται και ως ακόμα μία περαιτέρω ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτά.

Ειδικότερα, η Hertz θα καταβάλει στην εταιρεία του Μασκ το ποσόν των 4,2 δισ. δολαρίων σε βάθος 14 μηνών για να αποκτήσει 100.000 Model 3, αριθμός ο οποίος ισούται με το ένα πέμπτο του στόλου της. Συν τοις άλλοις, θα κατασκευάσει δίκτυο με σταθμούς φόρτισης σε μια χώρα, η οποία στερείται ανάλογης υποδομής, κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να το αλλάξει. Τα αυτοκίνητα της Tesla έχουν αυτονομία 200 μιλίων. «Τώρα πλέον τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται ο κανόνας και μόλις έχουμε αρχίσει να βλέπουμε την αυξανόμενη ζήτηση και το εντονότερο ενδιαφέρον», υπογραμμίζει ο προσωρινός επικεφαλής της Hertz, Μαρκ Φιλντς. Το παρελθόν έτος η Tesla κατασκεύασε σχεδόν 500.000 οχήματα, δηλαδή πολύ λιγότερα από τα 9,3 εκατομμύρια της γερμανικής Volkswagen, τα 7,2 εκατομμύρια της ιαπωνικής Toyota και τα 6,8 εκατομμύρια της γαλλοϊαπωνικής συμμαχίας Renault – Nissan – Mitsubishi.