Φλερτάρουν με υψηλό διετίας οι ευρωπαϊκές αγορές

Φλερτάρουν με υψηλό διετίας οι ευρωπαϊκές αγορές

Τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών έφτασαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, για να κλείσουν τελικά λίγο χαμηλότερα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών έφτασαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, για να κλείσουν τελικά λίγο χαμηλότερα. Καθοριστικός παράγοντας ήταν το κλίμα αισιοδοξίας χάρη στα ικανοποιητικά αποτελέσματα που είχαν ανακοινώσει νωρίτερα σειρά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, από την τράπεζα UBS μέχρι τη βιομηχανία Reckitt Benckiser.

Παρά την ανησυχία για την εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών και το μπλοκάρισμα στην εφοδιαστική αλυσίδα με συνεπακόλουθο την εκτόξευση του πληθωρισμού, τα καλά αποτελέσματα των εταιρειών του Euro Stoxx 600 καταδεικνύουν ότι ο Οκτώβριος θα κλείσει με συνολικά κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και ότι θα αναπληρωθούν οι απώλειες του Σεπτεμβρίου.

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα δημιουργούν θετικό κλίμα και ωθούν τους δείκτες υψηλότερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε χθες με κέρδη 0,8%, στις 475,74 μονάδες, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο μετά το ρεκόρ των 475,83 μονάδων που σημείωσε τον Αύγουστο. Ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είχε άνοδο 0,9% χάρη στη μεγαλύτερη σε διαχείριση πλούτου επενδυτική τράπεζα, τη UBS, που ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη από το 2015.

Παράλληλα, η βιομηχανία απολυμαντικών Reckitt Benckiser Group σημείωσε άλμα 5,8% και ήταν από τους πλέον κερδισμένους του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, τον οποίο και εξώθησε ανοδικά όταν αναβάθμισε την πρόβλεψή της για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε πωλήσεις τρίτου τριμήνου πάνω από τις εκτιμήσεις. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,7%, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης στο +1,01% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,8%. Επίσης, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis σημείωσε άνοδο 1,1%, καθώς νωρίτερα είχε ανακοινώσει αύξηση κερδών ενώ προβλέπει και αυξημένες πωλήσεις.

Ανάμεσα στους επιμέρους κλάδους, ο ευρωπαϊκός κλάδος των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων, της ψυχαγωγίας και των ξενοδοχείων σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, με την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Whitbread να καταγράφει κέρδη 1,9%. Μιλώντας στο Reuters, ο Στιούαρτ Κολ, οικονομολόγος της Equiti Capital, τόνισε ότι «πολλές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές που χρεώνουν», ενώ ο ίδιος προβλέπει πως επίκειται μια καλή περίοδος για τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή