Με μικρή άνοδο και χαμηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με μικρή άνοδο και χαμηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστήριο

Για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από τις 900 μονάδες ο Γ.Δ.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικές κινήσεις πάνω από τις 900 μονάδες σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να περιορίζονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, έπειτα και από την επεισοδιακή συνεδρίαση των δύο ωρών μόλις της Δευτέρας. Και όλα αυτά τη στιγμή που το κλίμα στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές ήταν ιδιαίτερα θετικό λόγω των καλών νέων από το μέτωπο των αποτελεσμάτων τρίτου τρίμηνου.

Με τις στηρίξεις να έρχονται από μία μικρή μερίδα blue chips και τις τράπεζες να υποαποδίδουν, ο Γενικός Δείκτης το μόνο που κατάφερε ήταν να υπερασπιστεί τις 900 μονάδες. Πάντως, μετράμε την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα πάνω από αυτό το επίπεδο και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, οι επόμενες συνεδριάσεις ενδέχεται να είναι κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι το Χ.Α. έχει ήδη εισέλθει σε περίοδο αποτελεσμάτων (κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης), οι κινήσεις των επενδυτών αναμένεται να είναι «ζυγισμένες», αν και εκτιμάται πως το φινάλε του έτους έχει καλές πιθανότητες να είναι εντυπωσιακό.

Ετσι, στα στατιστικά της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 902,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,29 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 2.180,85 μονάδες, ενώ στις 1.429,45 μονάδες και με κέρδη 0,47% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το σενάριο ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. στο τελευταίο δίμηνο του έτους είναι πιθανό.

Από το σύνολο των blue chips ξεχώρισαν οι Βιοχάλκο και Jumbo με κέρδη 2,74% και 2,65% και ακολούθησαν Mytilineos και Σαράντης με άνοδο άνω του 1%, ενώ απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ και ο ΑΔΜΗΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και υποχώρησε κατά 0,34% στις 584,40 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,07% και την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -0,30%, ενώ αμετάβλητη στα 0,91 ευρώ έκλεισε και η Τράπεζα Πειραιώς.

Επειτα από την πορεία του Οκτωβρίου αλλά και τις εξελίξεις διεθνώς και εγχωρίως, δημιουργούνται πάντως προσδοκίες για ένα θετικό φινάλε της φετινής χρονιάς στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η χρηματοοικονομική κρίση στην Κίνα αποφεύγεται, προσώρας τουλάχιστον, ενώ η Fed όσο και η EKT διαμηνύουν ότι δεν θα δρομολογήσουν τη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων τους εντός του 2022. Με τα δεδομένα αυτά, οι αναταράξεις των ασιατικών αγορών εξομαλύνονται, στις αμερικανικές αγορές οι δείκτες επανέρχονται στα ιστορικά υψηλά και στην Ευρώπη οι δείκτες ανακάμπτουν μετά τον πτωτικό Σεπτέμβριο.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι ξένοι οίκοι αναφέρονται με θετικό τρόπο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το χρηματιστήριο, το εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ βρίσκεται στην τελική του φάση και, παράλληλα, υπάρχουν πολλά θετικά γεγονότα, όπως η έλευση της ιταλικής Financieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου, ενώ δεδομένη θεωρείται η αναβάθμιση του ΑΔΜΗΕ αφού η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος.

Ετσι, και με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που σταδιακά εκκαθαρίζει τα κόκκινα δάνεια, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 900 μονάδες και βλέπει αισιόδοξα τη συνέχεια. Λαμβάνοντας δε υπόψη τον επόμενο μήνα, αναμένεται η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI με την προσδοκία αύξησης του αριθμού ελληνικών μετοχών και η Moody’s είναι πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα, το σενάριο ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη στο τελευταίο δίμηνο του έτους (year-end rally) είναι πιθανό να συμβεί, αρκεί να υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση και δεν διαταραχθεί το εξωτερικό περιβάλλον από δυσμενείς για την επενδυτική ψυχολογία εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή