Μείωση τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη

Μείωση τραπεζικών δανείων στην Ευρωζώνη

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιόρισαν τις χορηγήσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μάλιστα εκτιμάει ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί και κατά το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης περιόρισαν τις χορηγήσεις ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μάλιστα εκτιμάει ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί και κατά το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Βάσει της έρευνας Bank Lending Survey, η εικόνα αναφορικά με τον δανεισμό των επιχειρήσεων παρέμεινε αναλλοίωτη. «Για τα στεγαστικά δάνεια η πιο σφιχτή πολιτική των τραπεζών σχετίζεται με την ανθεκτικότητά τους σε ενδεχόμενους κινδύνους, όπως επίσης και στο κόστος στη χρηματοδότησή τους και σε ανωμαλίες στους ισολογισμούς τους», επισημαίνεται στην έρευνα. «Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται περαιτέρω περιορισμός των πιστωτικών προτύπων και καμιά αλλαγή αναφορικά με τη ζήτηση των νοικοκυριών για δάνεια για την αγορά κατοικίας».

Η τάση αυτή θα διατηρηθεί και κατά το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, εκτιμάει η ΕΚΤ.

Μερικές τράπεζες ανέφεραν τις συστάσεις από τις εποπτικές αρχές –των οποίων η δουλειά είναι να επιβλέπουν για ενδεχόμενες οικονομικές φούσκες– ως λόγο για τον περιορισμό των κριτηρίων για την εκταμίευση στεγαστικών δανείων.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, τα κριτήρια έγκρισης για τα ενυπόθηκα δάνεια έγιναν πιο αυστηρά σε Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία, ενώ παρέμειναν αμετάβλητα στην Ιταλία. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση, η αλλαγή στα κριτήρια είχε σαν αποτέλεσμα το ποσοστό απόρριψης για τα νοικοκυριά κατά το γ΄ τρίμηνο του 2021 να μεγαλώσει σε Γερμανία και Γαλλία, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις στα ενυπόθηκα δάνεια –ειδικότερα η αναλογία ανάμεσα στο ποσό που εκταμιεύεται και την αξία του ακινήτου, η διάρκεια του δανείου και οι επιπλέον χρεώσεις– ήταν επίσης πιο σφιχτοί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Από την άλλη, με τα επιτόκια της ΕΚΤ σε αρνητικό έδαφος ή σε μηδενικά επίπεδα, τα ποσοστά κέρδους των τραπεζών συμπιέζονται – στα κέρδη συμπεριλαμβάνονται και εκείνα από τα δάνεια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνα.

«Στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, οι συνολικοί όροι και οι προϋποθέσεις για τα στεγαστικά δάνεια έγιναν πιο αυστηροί σε Γερμανία και Γαλλία, ενώ χαλάρωσαν σε Ιταλία και Ισπανία. Η “στενότητα” στα περιθώρια κέρδους προήλθε από την Ισπανία και τη Γαλλία για τα συνήθη δάνεια και από την Ιταλία από εκείνα με μεγαλύτερο ρίσκο, ενώ οι γερμανικές τράπεζες ανέφεραν διεύρυνση σε όλα τα περιθώρια», αναφέρεται στην έρευνα της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή