Κατώτερη των προσδοκιών η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας παγκοσμίως

Κατώτερη των προσδοκιών η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας παγκοσμίως

Με 125 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ισοδυναμούν οι ώρες εργασίας που χάθηκαν το 2021 λόγω πανδημίας.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 125 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ισοδυναμούν οι ώρες εργασίας που χάθηκαν το 2021 λόγω πανδημίας.

Οι ώρες εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια του 2021 εξαιτίας της πανδημίας ισοδυναμούν με 125 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αυτή είναι η εκτίμηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που σε σχετική έκθεσή της καθιστά σαφές ότι η ανάκαμψη στην παγκόσμια αγορά εργασίας είναι κατώτερη των προσδοκιών. Εν ολίγοις, ο αριθμός των χαμένων θέσεων εργασίας είναι κατά 25 εκατομμύρια μεγαλύτερος από την προηγούμενη εκτίμηση της ILO τον Ιούνιο και η κακή εικόνα οφείλεται στους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η εμβολιαστική διαδικασία στις φτωχότερες χώρες και επομένως στη μεγάλη απόκλισή τους από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Οπως τόνισε η ILO, ο αριθμός των ωρών εργασίας που έχουν καταγραφεί το τρέχον έτος παραμένει κατά 4,3% μικρότερος από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οταν, όμως, υπολογιστεί με βάση το εισόδημα της εκάστοτε χώρας, τότε προκύπτει μια απόκλιση 2,1 εκατοστιαίων μονάδων ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και στις φτωχές χώρες.

Οι πλούσιες χώρες εμφανίζουν ώρες εργασίας μειωμένες μόνο κατά 3,6% σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ στις φτωχότερες χώρες το ποσοστό φτάνει το 5,7%. Ενας άλλος παράγοντας που ευθύνεται για τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε ανεπτυγμένες και φτωχές χώρες είναι και το ύψος των πακέτων στήριξης των οικονομιών που διέθεσαν οι κυβερνήσεις εν τω μέσω της πανδημίας. Σύμφωνα με την ILO, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κενό σε μόλις ένα τρίμηνο αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτούσαν μεγαλύτερη πρόσβαση σε περισσότερα εμβόλια. Δεν παραλείπει, πάντως, να τονίσει ότι η έναρξη της εμβολιαστικής διαδικασίας σε πολλές χώρες στις αρχές του 2021 άμβλυνε κάπως τον αντίκτυπο από τις χαμένες ώρες εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η ILO πάντως είχε αρχικά προβλέψει πως θα χανόταν το 6% των ωρών εργασίας παγκοσμίως, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο κατά 1,2 εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 4,8%. Σημειωτέον ότι η ILO επιλέγει να χρησιμοποιεί τη μέτρηση των χαμένων ωρών εργασίας, αντί του καθιερωμένου ποσοστού της ανεργίας, για παράδειγμα, σε μια προσπάθεια να καταδείξει πώς έπληξε την παγκόσμια αγορά εργασίας η πανδημία, δεδομένου ότι ο τρόπος που υπολογίζεται η ανεργία παρουσιάζει μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή