«Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για ανάπτυξη η Γερμανία

«Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για ανάπτυξη η Γερμανία

Αιτία η έλλειψη βασικών πρώτων υλών και η εκτόξευση των τιμών ενέργειας

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατός γίνεται πλέον ο αντίκτυπος στην Ευρωζώνη από τις ελλείψεις πρώτων υλών, βασικών εξαρτημάτων, αλλά και από την ενεργειακή κρίση, με τη μεγαλύτερη οικονομία της, τη Γερμανία, να αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξή της. Στην προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Βερολίνου αναφέρθηκε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση εκτιμάει πως η ανάπτυξη δεν θα υπερβεί φέτος το 2,6%, όταν η προηγούμενη πρόβλεψή της τον Απρίλιο μιλούσε για αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 3,5%. Επικαλέστηκε, άλλωστε, την έλλειψη βασικών πρώτων υλών και εξαρτημάτων, όπως εκείνη των μικροεπεξεργαστών, που έχει πλήξει τη βιομηχανία, αλλά και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και προπαντός του φυσικού αερίου. Οπως όμως υπογράμμισε και στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, το Βερολίνο προεξοφλεί «δυναμική ανάπτυξη» για το επόμενο έτος και αναβαθμίζει την πρόβλεψή του για αύξηση του ΑΕΠ το 2022 σε πάνω από 4%. Η προηγούμενη πρόβλεψη της γερμανικής κυβέρνησης για το επόμενο έτος μιλούσε για ανάπτυξη 3,6%. Σημειωτέον ότι οι εκτιμήσεις της γερμανικής κυβέρνησης παραμένουν πιο αισιόδοξες από τις κοινές προβλέψεις που έδωσαν προ ημερών στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, όταν υποβάθμισαν την εκτίμησή τους για ανάπτυξη μόλις στο 2,4% φέτος από την προηγούμενη για 3,7%. Αναθεώρησαν, πάντως, προς τα πάνω την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη 4,8% το 2022 από την προηγούμενη για ανάπτυξη 3,9%.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που επικρατεί στους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους της Γερμανίας το γεγονός ότι ο κ. Αλτμάιερ δεν παρέλειψε  να τονίσει πως «προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη είναι να σταθεροποιήσουμε τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες». Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη «να εξασφαλίσουμε ότι θα παράγονται εφεξής περισσότεροι μικροεπεξεργαστές, καθώς χρειάζονται σχεδόν για όλες τις συσκευές και ειδικότερα για τα αυτοκίνητα».

Η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ δεν θα υπερβεί φέτος το 2,6%, όταν η προηγούμενη πρόβλεψη τον Απρίλιο μιλούσε για 3,5%.

Είναι σαφές πως τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και ειδικότερα οι ελλείψεις μικροεπεξεργαστών έχουν επηρεάσει περισσότερο τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της και τη βαριά βιομηχανία. Ως εκ τούτου αγωνίζεται τους τελευταίους μήνες να διατηρήσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ είναι ευάλωτη σε κάθε πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τελευταία την επιχειρηματική και επενδυτική εμπιστοσύνη σε διαρκή υποχώρηση και το πρόβλημα να μεταδίδεται σταδιακά στον τομέα των υπηρεσιών.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται, βέβαια, στη Γερμανία αλλά επεκτείνεται σε όλη την Ευρωζώνη, μολονότι τα  μακροοικονομικά μεγέθη που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα και αφορούν το τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να είναι ενθαρρυντικά και να κατατείνουν σε συνεχή ανάκαμψη. Αναμένεται πως από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, μόνον η Ιταλία θα εμφανιστεί να επιβραδύνει, με ανάπτυξη μόνον 2%, ενώ οι εκτιμήσεις για το σύνολο της Ευρωζώνης συγκλίνουν σε συνολική ανάπτυξη 2,1%. Η αρνητική συγκυρία που έπληξε την ατμομηχανή της Ευρώπης υπονομεύει, πάντως, την ανάκαμψη όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που δεν αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω από την πανδημία. Η δημοσίευση των στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συμπέσει, άλλωστε, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα σκιαγραφούν τις πιέσεις στην αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων καταναλωτών. Από την πλευρά της, βέβαια, η ΕΚΤ επιμένει πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν μέσα στο επόμενο έτος, αλλά μετά τη σημερινή συνεδρίασή της θα καταστεί σαφές αν έχουν αλλάξει οι σχετικές εκτιμήσεις των στελεχών της τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την εικόνα της οικονομίας. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε πάντως μεγάλη ανησυχία προ ημερών όταν τόνισε πως «η παγκόσμια οικονομία μπορεί εφεξής να αποτελεί όλο και περισσότερο μια πηγή πληγμάτων για την Ευρώπη, παρά έναν σταθεροποιητικό παράγοντα». Μιλώντας στο Bloomberg, ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της ΑΒΝ Amro, προέβλεψε πως «θα βλέπουμε συνέχεια επιβράδυνση των θεαματικών ρυθμών ανάπτυξης που κατεγράφησαν όταν άρχισαν να ανοίγουν και πάλι οι οικονομίες». Οπως διευκρίνισε όμως, «αιτία είναι ότι έχουν προστεθεί και νέα προβλήματα που επιβραδύνουν την πορεία προς την πλήρη ανάκαμψη».

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις οικονομολόγων του Bloomberg, όπως της Μαέβα Κουζέν και του Τζέιμι Ρας, που υπογραμμίζουν πως «η Ευρωζώνη μπορεί μεν να ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο, όπως αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία, αλλά η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει κάμψει τις καταναλωτικές δαπάνες και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας πλήττουν την παραγωγή, ειδικότερα στη Γερμανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή