Εντείνονται οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό

Εντείνονται οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό

Πολλοί επενδυτές στις ΗΠΑ βρίσκονται σε εγρήγορση, ανήσυχοι για τις διαβρωτικές συνέπειές του.

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί επενδυτές στις ΗΠΑ βρίσκονται σε εγρήγορση, ανήσυχοι για τις διαβρωτικές συνέπειές του.

Ο Φιλ Ορλάντο δεν είχε ακούσει τόσο πολλούς ανθρώπους να αναφέρονται στον στασιμοπληθωρισμό από τότε που εργαζόταν ως δημοσιογράφος οικονομικού ρεπορτάζ στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν εκτινάσσονταν οι τιμές του πετρελαίου και ο πληθωρισμός είχε υπερδιπλασιαστεί, συγκρινόμενος με τα σημερινά του επίπεδα.

Σήμερα, όντας διευθυντής στρατηγικής αγορών στη Federated Hermes, διατείνεται πως ο στασιμοπληθωρισμός επανέρχεται και διαχέεται στις μετοχές επιχειρήσεων, οι οποίες ακμάζουν υπό τέτοιες συνθήκες και όταν η οικονομική ανάπτυξη βραδύνεται. «Η άνοδος του πληθωρισμού δεν αποδεικνύεται παροδική, όπως μας διαμηνύουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν», υποστηρίζει.

«Οταν έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της η ανάπτυξη, στη συνέχεια ο πληθωρισμός εμμένει για μεγάλο διάστημα – τότε έχουμε τον λεγόμενο στασιμοπληθωρισμό». Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο 5,4% σε ετήσια βάση, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερή του ετήσια άνοδο από το 1990, την οποία οι αναλυτές αποδίδουν σε καθετί, από την εκτίναξη των τιμών στα εμπορεύματα μέχρι το μεγάλο –λόγω πανδημίας– πακέτο δημοσιονομικών μέτρων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ύψους σχεδόν 5,3 τρισ. δολαρίων συνολικά. Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να εξασθενήσει στο 2,7%, όταν το προηγούμενο τρίμηνο είχε αναρριχηθεί στο 6,7%.

Στην πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι πιστεύουν στο αναπόφευκτο του στασιμοπληθωρισμού και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές έχουν εφήμερο χαρακτήρα.

Ο δε δείκτης του S&P 500 αυτή τη χρονιά έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 22,1% και πλησιάζει ιστορικά υψηλά επίπεδα. Παρά ταύτα, πολλοί επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση, ανήσυχοι για τις διαβρωτικές συνέπειες του στασιμοπληθωρισμού στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, όπως ήταν φανερό και στο παρελθόν.

Μέσα στον Οκτώβριο οι αναζητήσεις του όρου «πληθωρισμός» στο Google τείνουν να φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, όταν η Goldman Sachs είχε αναφέρει ότι ο όρος αυτός ήταν και ο συνηθέστερος στις συνομιλίες των πελατών της.

Ο δε αριθμός των διαχειριστών κεφαλαίων οι οποίοι αναμένουν στασιμοπληθωρισμό αυξήθηκε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 2012, όπως αποτυπώνεται σε έκθεση της Bank of America Global Research. «Eίναι σαφές ότι η επιβράδυνση της οικονομίας μας είναι ανησυχητική και υποδηλώνει στασιμοπληθωρισμό»», επισημαίνει ο Λούις Ναβέλιερ, διευθυντής επενδύσεων στη Navellier & Associates. Στο παρελθόν, όταν είχε εμφανιστεί στασιμοπληθωρισμός, είχε επιβαρύνει τις τιμές των μετοχών.

Στα τελευταία 60 χρόνια και σε τρίμηνα με στασιμοπληθωρισμό ο δείκτης S&P 500 είχε κατά μέσον όρο υποχωρήσει 2,1%, ενώ σε όλα τα άλλα τρίμηνα παρουσίαζε 2,5% άνοδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs.

Επιπλέον, αντίξοη είναι η περίοδος του στασιμοπληθωρισμού και για τα ομόλογα, όπως εκείνη η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η εκτίναξη των τιμών του «μαύρου χρυσού», η άνοδος της ανεργίας και η χαλαρή νομισματική πολιτική ώθησαν τον δομικό πληθωρισμό στα υψηλά του 13,5% το 1980, εξαναγκάζοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τότε σχεδόν στο 20%.

Πάντως, πολλοί στη Γουόλ Στριτ αρνούνται τις συγκρίσεις με τη δεκαετία του 1970, υποστηρίζοντας ότι οι γενεσιουργές αιτίες του πληθωρισμού σήμερα είτε έχουν λάβει υπερβολικές διαστάσεις είτε ενδέχεται σταδιακά να αποδυναμωθούν. «Είμαστε στην κλιμάκωση των φόβων του στασιμοπληθωρισμού», παρατηρεί, τέλος, ο Σκοτ Κίμπαλ, συνδιευθυντής παγίου εισοδήματος ΗΠΑ στην BMO Asset Management, ο οποίος πιστεύει πως οι πιο πολλές από τις δαπάνες στο σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο υποδομών είναι μακρόπνοοες και δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή