Την επόμενη εβδομάδα μεταφέρεται η ΑΜΚ της Attica Bank

Την επόμενη εβδομάδα μεταφέρεται η ΑΜΚ της Attica Bank

Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank, καθώς η τράπεζα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank, καθώς η τράπεζα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ. Οι διαπραγματεύσεις φέρονται να είναι σε κρίσιμη φάση, χωρίς να προεξοφλούν την επιτυχία της ΑΜΚ με τη συμμετοχή νέων ιδιωτών όπως προέβλεπε το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank.

Στη βάση αυτή δεν αποκλείεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να υλοποιηθεί στην παρούσα φάση με τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων, δηλαδή του ΤΧΣ, του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ, μεταθέτοντας σε μεταγενέστερο χρόνο τη διεύρυνση της μετοχικής βάσης με νέους ιδιώτες επενδυτές. Το Ταμείο μετά την πρόσφατη μετατροπή των warrants που είχαν εκδοθεί υπέρ του Δημοσίου, ελέγχει πλέον το 68,2% στην Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ ελέγχει το 14,7% –από 46,32% πριν από τη μετατροπή των warrants–, ο ΕΦΚΑ διαθέτει πλέον ποσοστό 10,3% –από 32,33% πριν από τη μετατροπή–, ενώ το ποσοστό των λοιπών μετόχων έχει μειωθεί στο 6,8% από 21,35%.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές.

Η κάλυψη της αύξησης από τους υφιστάμενους μετόχους ακόμη και «ως μεταβατική λύση δεν αποτελεί τον επιδιωκόμενο στόχο», επισημαίνουν πηγές που είναι κοντά στη διαδικασία, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί ως έσχατη λύση προκειμένου να ενισχυθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες της Attica Bank, που έχουν υποχωρήσει κάτω από το αποδεκτό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2021 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας έχει υποχωρήσει στο 3,1%, λόγω των αυξημένων προβλέψεων που έλαβε για την κάλυψη της ζημίας από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις που προτίθεται να κάνει. Η τράπεζα δρομολογεί τρεις τιτλοποιήσεις για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της, τις οποίες σκοπεύει να εντάξει στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, τον «Ηρακλή», και αναμένει την πιστοληπτική αξιολόγηση από ανεξάρτητο εκτιμητή, την DBRS, που θα της επιτρέψει να κάνει χρήση της κρατικής εγγύησης.

Μετά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών αυτή την εβδομάδα, στη διαπραγμάτευση για την ΑΜΚ προκρίνονται τα επενδυτικά κεφάλαια Ellington, Bain και J.C. Flowers. Bain και J.C. Flowers έχουν καταθέσει από κοινού προσφορά, ενώ η Ellington έχει προχωρήσει στην εξαγορά του ποσοστού που διέθετε η Attica Bank στην εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων «Θεά Αρτεμις», Thea Artemis Financial Solutions.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή